Αποκάλυψη: ποιοι 3 πρώην υπουργοί Άμυνας στο ΣΔΟΕ

Ποια τα ονόματα των τριών πρώην υπουργών Άμυνας που ερευνά το ΣΔΟΕ για εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί τα αποκρύπτουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ; Αποκάλυψη με ονόματα υπουργών και στελεχών του Πενταγώνου.

Αθέμιτες πρακτικές κατά τις προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων, που αφορούν τρεις πρώην υπουργούς Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εντόπισε το ΣΔΟΕ σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Το πόρισμα για τους τρεις υπουργούς Άμυνας, που θα παραδοθεί στον εισαγγελέα το αργότερο σε δύο μήνες, περιέχει στοιχεία κυρίως για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 219, αλλά και των φρεγατών και λεπτομέρειες για τις ευθύνες των τριών πρώην υπουργών. Μόνο για πληρωμές προμηθειών για την αγορά των υποβρυχίων καταβλήθηκαν περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα ποσά έχουν βρεθεί και στην έρευνα για τις φρεγάτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Δικαστικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των ερευνών, δεν αποκλείουν να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και κάνουν λόγο «για παράνομες πληρωμές». Ποιοι είναι όμως οι εν λόγω υπουργοί Άμυνας;

Οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ ελέγχουν τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Άκη Τσοχατζόπουλο (από τα τέλη του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001), Γιάννο Παπαντωνίου (από το 2001 μέχρι τον Μάρτιο του 2004) και Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο (από το 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006).

Ο έλεγχος δεν σταματά στους πρώην πολιτικούς προϊστάμενους του Πενταγώνου. Στο μικροσκόπιο θα μπουν επίσης οι επιτελάρχες και οι γενικοί διευθυντές Εξοπλισμών των τεσσάρων πρώην υπουργών, δηλαδή οι κύριοι Γιάννης Σμπώκος, Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης, Σπύρος Τραυλός, Γιώργος Ζορμπάς και Βαγγέλης Βασιλάκος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν εκατοντάδες αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, οι οποίοι ως μέλη επιτροπών έδωσαν το πράσινο φως για την προμήθεια των συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς που μετείχαν στις επιτροπές καθορισμού προδιαγραφών, στις επιτροπές διαγωνισμού, στις επιτροπές διαπραγματεύσεων και στις επιτροπές παραλαβών.

Οι προδιαγραφές που ζητούν τα Επιτελεία να έχει κάθε εξοπλιστικό σύστημα εγκρίνονται από τις οικείες Διευθύνσεις (π.χ., η προμήθεια αρμάτων περνάει από τη Διεύθυνση Τεθωρακισμένων και η προμήθεια πυροβόλων από τη Διεύθυνση Πυροβολικού) και στη συνέχεια από την ιεραρχία, δηλαδή τα ανώτατα συμβούλια του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Αφετηρία της έρευνας θα είναι η περίφημη παραγγελία των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων που δόθηκαν επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στη HDW και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Εκείνη την εποχή τα ΕΝΑΕ είχαν ήδη αγοραστεί από τη γερμανική εταιρεία HDW. Όμως επειδή και πριν από την παραγγελία των υποβρυχίων η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό παραγγελιών οπλικών συστημάτων, το ΣΔΟΕ ενδέχεται να επεκτείνει την έρευνά του στα έτη πριν από το 2000.

Διαβάστε ποιοι 15 υπουργοί παραπέμπονται για σκάνδαλο Siemens και τις καταγγελίες για offshore-πολυτελή γάμο Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.