Δημόσιο-σοκ: νέο ωράριο, νέοι μισθοί

Αυξάνεται το ωράριο στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ οι μισθοί συμπιέζονται κι άλλο. Πόσο αυξάνονται οι ώρες εργασίας στο δημόσιο και τι προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο;

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή από 37,5 ώρες σε 40 (διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι «δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο αλλά για συνεχές»), όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και την αλλαγή στο ωράριο δημοσίου, με λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών αιχμής και το απόγευμα. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους. Υπερασπίστηκε δε τις προθέσεις της κυβέρνησης, καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να συμβάλλουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι όλα όσα συζητήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και την τρόικα.

Και ενιαίο μισθολόγιο. Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να περιορίσει το μισθολογικό κόστος αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα άρει τις μισθολογικές αδικίες. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έθεσε στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και το ζήτημα της αναμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για νέο πειθαρχικό Δίκαιο στους δημοσίους υπαλλήλους και συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ωστόσο αναγνώρισε ως ειλικρινή τη διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για διάλογο.

Καμία παρέκκλιση του «5-1». Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» για το Δημόσιο, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τις προσλήψεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο εξαίρεσης, ούτε στη Βουλή των Ελλήνων ούτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Παράλληλα ο κ. Ντόλιος ενημέρωσε ότι ο αριθμός των αποχωρησάντων από το στενό Δημόσιο τομέα το 2010 είναι 46.000 κι εκείνων που αποχώρησαν από διάφορα ΝΠΔΔ φτάνει τις 6.000.

Τομείς «ιδιαίτερης βαρύτητας». Επιπλέον, ο κ. Ντόλιος σημείωσε ότι αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών σχετικά με το αν ο κανόνας «5 – 1» θα ισχύει και σε τομείς που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέ- πει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, όπως είναι η Υγεία και η εκπαίδευση. Η απόφαση αυτή θα καθορίζει τις προτεραιότητες και τα κριτήρια και πολύ σύντομα θα γίνει ο προγραμματισμός των αναγκών από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. Στη συνέχεια θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία θα κατανέμονται στους φορείς ο αριθμός και οι ειδικότητες του υπό πρόσληψη προσωπικού. Και η Εκκλησία στον κανόνα

Όσον αφορά στα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις προσλήψεις, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ από παλαιότερες προκηρύξεις καθώς και οι ανάγκες καίριων τομέων, όπως της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των προτεραιοτήτων αυτής της περιόδου -που εκ των πραγμάτων υπάρχουν- όσον αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα γί- νουν. Επίσης, επανέλαβε ότι το καθεστώς προσλήψεων στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ενταχθεί και στο νόμο του ΑΣΕΠ αλλά και στον κανόνα «5 – 1», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος, εφόσον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εφόσον με σαφήνεια περιγράφονται οι φορείς που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Διαβάστε ποιοι 23.000 φορείς του δημοσίου καταργούνται και γιατί καταργείται το 8ωρο στο δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.