Επεισόδια-γιουχαρίσματα στην παρέλαση [video]

Παρά τα δρακόντεια μέτρα της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια δεν έλειψαν από την παρέλαση. Δείτε βίντεο από τα επεισόδια, τις διαμαρτυρίες και τα πανό στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.

Μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι εμφανίστηκαν λίγο πριν από τις 11, στο Σύνταγμα, επιτέθηκαν και χτύπησαν μετανάστες που πωλούσαν ελληνικές σημαίες στην πλατεία Συντάγματος. Οι περίπου 100-150 ακροδεξιοί, έκαναν την εμφάνισή τους αρχικά στην οδό Γεωργίου Α’, στο Σύνταγμα, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον των πολιτικών, αλλά και σε βάρος των μεταναστών, κυρίως των Αλβανών. Στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών κινήθηκαν προς την πλατεία, όπου Πακιστανοί μετανάστες πωλούσαν ελληνικές σημαίες. Τους επιτέθηκαν, τους χτύπησαν, πήραν τις σημαίες και επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονταν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας είναι δρακόντεια.

Με πανό και συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, αλλά και εναντίον του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην παιδεία και τις συγχωνεύσεις δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των απλών πολιτών βρέθηκε και η στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο στο Λιβύη.

Στην Πετρούπολη, γονείς και μαθητές ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών μέτρων αλλά και του πολέμου στη Λιβύη, ενώ και στην Νέα Σμύρνη ακούστηκαν συνθήματα κατά της οικονομικής λιτότητας. Και στο Νέο Ηράκλειο μαθητές διαμαρτυρήθηκαν κατά των συγχωνεύσεων. Γονείς, μαθητές και καθηγητές από διάφορα σχολεία παρουσιάστηκαν στην λεωφόρο Ηρακλείου, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά των αλλαγών στην παιδεία.

Την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου και στην αποχή τους από την παρέλαση ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές των γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας του δήμου Εορδαίας (πρώην δήμος Πτολεμαΐδας), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σχολείων τους. Την απόφαση αυτή έλαβαν τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων και οι σύλλογοι γονέων της περιοχής μία ημέρα πριν την εθνική επέτειο. “Οι μαθητές των δύο γυμνασίων του δήμου Εορδαίας, θα απόσχουν από τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Θα συμμετέχουν μόνο στον εκκλησιασμό και τη δοξολογία”, ανέφερε στο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαλάτειας, Νίκος Φωστηράς.

Στο χώρο των παρελάσεων αναρτήθηκαν πανό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των δύο γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας και τη μεταφορά των μαθητών στα γυμνάσια Ανατολικού και Εμπορίου αντίστοιχα. Ο κ. Φωστηράς επισήμανε ότι η Γαλάτεια απέχει 17,5 χλμ από το Εμπόριο και ότι ο δρόμος αυτός είναι στενός και επικίνδυνος. “Είναι δύσκολο για τους μαθητές να διανύουν καθημερινά την απόσταση αυτή”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε”.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.