Πώς η ΝΑΤΟική επίθεση σαρώνει τη Λιβύη [video]

Με τι βομβαρδιστικά επιτίθεται η Γαλλία στη Λιβύη και τι όπλα διαθέτει ο Καντάφι για να αμυνθεί; Ποιες οι ισορροπίες στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας;

Το ΝΑΤΟ σίγουρα θα επικρατήσει ολοσχερώς στην εφαρμογή της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Υπάρχουν όμως κάποιες ανησυχίες που προκύπτουν από τη Νατοϊκή εμπειρία στα Βαλκάνια και που αφορούν στην επικινδυνότητα των επιχειρήσεων εναντίον του λιβυκού στρατού στο έδαφος.

Το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη εμπειρία, όμως οι Γερμανοί (και άλλοι) εκφράζουν επιφυλάξεις ότι η όλη επιχείρηση μπορεί να εξελιχτεί σε αδιέξοδο με μακροχρόνια δέσμευση για το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν η λιβυκή αεροπορία αντισταθεί, θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Η δύναμή της είναι μικρή και υπάρχουν τεράστια προβλήματα εκπαίδευσης, ανταλλακτικών, κλπ. Διαθέτει κυρίως βομβαρδιστικά τύπου Sukhoi Su-22 Mig-23, καθώς και μερικά γιουγκοσλαβικά Jastreb, που όμως είναι παρωχημένης τεχνολογίας. Η αντιαεροπορική άμυνα βασίζεται σε 200 εκτοξευτήρες πυραύλων, ξεπερασμένων τεχνολογικά.

Αυτό που κυρίως προκαλεί ανησυχία είναι τα άφθονα αντιαεροπορικά πυροβόλα που διαθέτει ο Καντάφι. Παράλληλα υπάρχουν και αρκετά φορητά συστήματα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις επιχειρήσεις του Κοσσόβου. Έτσι, η συμμαχική αεροπορία θα αναγκαστεί να πετά σε τουλάχιστον 15.000 πόδια ύψος, ώστε να μην είναι ευάλωτη.

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσουν και τα δεκάδες ελικόπτερα τύπου Mil Mi-17 και Mi-24, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα πολεμικά τζετ.

Σε αντίθεση με τη Λιβύη, το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του 200-300 σύγχρονα αεροσκάφη που μπορούν να επιχειρήσουν από βάσεις της Μεσογείου, ή από αεροπλανοφόρα. Μεταξύ αυτών είναι τα Eurofighter Typhoons που χρησιμοποιούν οι αεροπορίες της Βρετανίας, Ιταλίας, και της Ισπανίας. Παράλληλα υπάρχουν και τα τρομερά γαλλικά Dassault Rafale, όπως και η σπονδυλική στήλη της αμερικανικής ναυτικής αεροπορίας, τα F-18 Super Hornet.

Η συμμαχία έχει και ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα απέναντι στον Καντάφι, που αφορά στη χρήση των αεροπλάνων ραντάρ AWACS, που μπορούν να ανιχνεύσουν στόχους μέχρι και σε 320 χιλιόμετρα απόσταση. Μπορούν κάλλιστα να εντοπίσουν οποιαδήποτε κίνηση στον εναέριο χώρο της Λιβύης, και να κατευθύνουν ανάλογα τα Νατοϊκά αεροσκάφη.

Πέραν των αεροσκαφών, οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετά ναυτικά και άλλα μέσα στη περιοχή. Υπάρχει το πυρηνικό υποβρύχιο USS Providence, με πυραύλους tomahawk, τα αμφίβια USS Ponce USS Kearsarge με δεκάδες ελικόπτερα και 400 πεζοναύτες, ενώ υπάρχουν και τα αντιτορπιλικά USS Mason, USS Barry και USS Stout.

Όπως λένε οι αναλυτές, τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη θα επιχειρούν από Νατοϊκές βάσεις στη Sigonella της Σικελίας, στο Aviano της Β. Ιταλίας, στο Istres της Γαλλίας, και στο Ventiseri-Solenzara της Κορσικής. Παράλληλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Kearsarge. Η ιταλική βάση στο Trapani-Birgi της Σικελίας, που απέχει μόλις 500 χιλιόμετρα από τη Τρίπολη, ήδη χρησιμοποιείται από αεροπλάνα AWACS, που θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο στις επιχειρήσεις.

Τέλος υπάρχουν διαθέσιμα και δυο μεγάλα αεροπλανοφόρα, το γαλλικό Charles De Gaulle, και το αμερικανικό USS Enterprise που σήμερα βρίσκεται στη Ερυθρά Θάλασσα, αλλά που μπορεί να καταφτάσει στη περιοχή μέσα σε λίγες ημέρες.

«Πρόκειται για μια σχετικά απλή επιχείρηση, πολύ πιο εύκολη από την αντίστοιχη στα Βαλκάνια το 1998», λέει ο αναλυτής του Marko Papic του Stratfor του Τέξας. «Σε αντίθεση με τα ορεινά και γεμάτα δάση Βαλκάνια, η Λιβύη είναι επίπεδη, χωρίς βλάστηση, και χωρίς κατάλληλα μέρη όπου θα μπορούσε να κρυφτεί το υλικό του Καντάφι. Η δε αεροπορία του είναι για γέλια».

Δείτε βίντεο με το ξεκίνημα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.