Πόλεμος Λιβύη: επίθεση Γαλλίας-Αγγλίας, ελιγμοί Καντάφι

Δραματικές και καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Λιβύη με τον Καντάφι να κάνει διπλωματικό ελιγμό μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και την αναφορά στο ψήφισμα για χρήση κάθε νόμιμου μέσου για την προστασία αμάχων

Η αναφορά του ΟΗΕ ερμηνεύεται από πολλούς ως το παράθυρο που έχει ανοίξει για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Την ώρα που σε Ουάσιγκτον, Παρίσι, Λονδίνο αλλά και Αθήνα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες των συζητήσεων για να σχεδιαστεί η όλη επιχείρηση, ο Λίβυος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Καντάφι διέταξε κατάπαυση του πυρός, με στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι.

Όλοι εκτιμούν ωστόσο ότι πρόκειται για ελιγμό του Καντάφι που μπλοκάρει την πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, αφού δεν υπάρχει πλέον νομιμοποιητικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Το διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη και ουδείς μπορεί αυτήν την στιγμή να προβλέψει την κατάληξή του.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε: «Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό».

Ακόμα πρόσθεσε ότι, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με μοναδικό θέμα την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας η εμπλοκή αυτή ενδεχομένως να είναι μια μεγαλύτερη από μια…διευκόλυσνη των νατοϊκών δυνάμεων μέσω της Σούδας και των άλλων πολεμικών αεροδρομίων της χώρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.