Επιδεινούμενη η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο

Επιδεινούμενη βαίνει η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς η μαύρη τρύπα των δημοσιονομικών μεγεθών μεγαλώνει διαρκώς και η ανεργία σκαρφαλώνει σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα.

Βέβαια, η Κύπρος δεν βρίσκεται στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού, ωστόσο οφείλει να δείξει μεγάλη προσοχή και καλά ανακλαστικά για να μη βρεθεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον στην εξαιρετικά δυσχερή θέση που είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγαλόνησος έχει αρχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, παρότι παραδοσιακά αποτελεί την προτίμηση πολλών ξένων επιχειρήσεων για συμπληρωματικές δραστηριότητες, λόγω του ευνοϊκού της καθεστώτος στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η ανεργία τον Ιανουάριο πραγματοποίησε άλμα στο 7,4%, από 6,1% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη αυξήθηκε κατά 5.269 άτομα, στα 28.914 άτομα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όταν ήταν 23.645.

Η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει την εκτόξευση της ανεργίας σε μεγάλο βαθμό στην εποχική ροή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ωστόσο η ανησυχία στο νησί έχει αρχίσει να γιγαντώνεται βλέποντας όλο και περισσότερους εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή, τα δημοσιονομικά στοιχεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν επιδείνωση στην εκκίνηση του 2011, παρά τους αυξημένους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση και τις προσπάθειες δημοσιονομικού συμμαζέματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 1,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο (0,01% του ΑΕΠ) έναντι πλεονάσματος 14,4 εκατ. (0,08% του ΑΕΠ) τον ίδιο μήνα πέρσι, προκαλώντας πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο που ελπίζει σε μείωση του φετινού ελλείμματος στο 3,8%, έναντι 5,3% του ΑΕΠ το 2010.

Επίσης, τον Ιανουάριο το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσίασε επιδείνωση κατά 16 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ. Οι δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 8,5% ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 5,2%.

Σημειώνεται πως το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 61% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 61,6% του ΑΕΠ.

Η κυριότερη κατηγορία εξόδων, οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 10,3% ή 13,7 εκατ. ευρώ στα 146,5 εκατ. ευρώ από 132,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Οικονομικών, μέρος της αύξησης οφείλεται σε μεθοδολογικές αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των συντάξεων, που επηρεάζουν επίσης και τα «μη φορολογικά έσοδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.