Wikileaks Ιαπωνία: Ήξεραν για τα πυρηνικά

Αίσθηση κάνει η πληροφορία που διαρρέει το Wikileaks οτι η Ιαπωνία ήξερε τον κίνδυνο για πυρηνικό ατύχημα που την απιελούσε. Τι δημοσιεύει το Wikileaks για την Ιαπωνία;

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008 είχε ειδοποιηθεί η Ιαπωνία για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος εξαιτίας των ισχυρών σεισμών αλλά και της ολιγωρίας ή και ανικανότητας ιαπώνων αξιωματούχων. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, προκαλώντας έναν επιπλέον πονοκέφαλο στις ιαπωνικές αρχές, οι οποίες κατηγορούνται για ολιγωρία αλλά και απόκρυψη στοιχείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι Ιάπωνες ανέβασαν την επικινδυνότητα του ατυχήματος στην Φουκουσίμα στο επίπεδο πέντε της επταβάθμιας κλίμακας, όταν μέχρι πριν μερικά εικοσιτετράωρα το υποβάθμιζαν και έλεγαν ότι είναι επιπέδου 2. Υπενθυμίζεται ότι γάλλοι αξιωματούχοι από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για επιπέδου 6 ατύχημα.

Σε ένα από τα έγγραφα που βγήκαν στην δημοσιότητα, αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εμφανίζεται να εξηγεί ότι «οι κανονισμοί σεισμικής ασφαλείας έχουν αναθεωρηθεί μόνο τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι τώρα η ΙΑΕΑ τους επανεξετάζει». Όπως αναφέρεται, οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί είχαν σχεδιαστεί να αντέχουν σεισμούς έως και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο αξιωματούχος σημείωνε μάλιστα ότι «οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβαιναν τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών σταθμών». Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας όχι απλά ξεπέρασε τα 7 ρίχτερ αλλά έφτασε τα 9.

Aλλο έγγραφο, που συντάχθηκε το 2006, αναφερόταν σε δικαστική εντολή για το κλείσιμο εγκατάστασης που μπορούσε να αντέξει σε σεισμό μόλις 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ιαπωνικό δικαστήριο αιτιολογούσε την απόφαση λέγοντας ότι «ο ντόπιος πληθυσμός θα κινδύνευε με έκθεση σε ραδιενέργεια, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής». Ωστόσο, παρά την καταδίκη, η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς, με αποτέλεσμα σε δεύτερο βαθμό να την δικαιώσει ανώτερο δικαστήριο.

Ένα τρίτο έγγραφο Wikileaks που δημοσιοποιήθηκε αναφέρεται σε επικρίσεις του ιάπωνα βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τάρο Κόνο, ο οποίος έκανε λόγο για «ιαπωνική γραφειοκρατία και ενεργειακούς ομίλους που συνεχίζουν την ξεπερασμένη ενεργειακή στρατηγική τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και αποκρύπτοντας πληροφορίες από τη Βουλή και την Κοινή Γνώμη».

Σε άλλο τηλεγράφημα προς τη Ουάσινγκτον με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου του 2009, η αμερικανική πρεσβεία στη Βιέννη κατηγορεί για ανικανότητα τον ιάπωνα επικεφαλής του τομέα ασφαλείας της ΙΑΕΑ Τομιχίρο Τανιγκούτσι. Μάλιστα τον επικρίνει έντονα για τη διαφαινόμενη αδυναμία του να «αντιμετωπίσει τις πρακτικές της ίδιας της Ιαπωνίας στον τομέα της ασφάλειας». Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Τανιγκούτσι, που ήταν μέχρι πέρυσι επικεφαλής του Τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας, «είναι αδύναμος ως επικεφαλής» και «έχει απογοητεύσει ιδιαίτερα» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, στα έγγραφα επισημαίνεται ότι το 2002 πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Τόκιο TEPCO παραιτήθηκαν εν μέσω επικρίσεων ότι είχαν δώσει ψευδή στοιχεία για τις προδιαγραφές ασφαλείας πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, το 2006 η τότε κυβέρνηση έδωσε εντολή στην TEPCO να πραγματοποιήσει ελέγχους στον μοιραίο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά τη διαπίστωση ότι τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν σε επιθεωρήσεις ήδη από το 1985!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.