“50.000 υπάλληλοι χωρίς μισθό-σύνταξη για ένα χρόνο”

“Αποχωρήστε, γιατί χανόμαστε”, μοιάζει να λέει η κυβέρνηση σε σχεδόν 50.000 δημοσίους υπαλλήλους που πλησιάζουν ή έχουν ήδη φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Από την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έξοδό τους από την υπηρεσία εξαρτάται κατά 50% τουλάχιστον ο στόχος μείωσης της μισθολογικής δαπάνης για φέτος, καθώς η κυβέρνηση “καίγεται” να εξοικονομήσει πόρους, λόγω των αποκλίσεων στην εκτέλεση του περσινού αλλά και του φετεινού Προϋπολογισμού.

Στα υψηλά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ επιθυμούν διακαώς ένα μαζικό κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιουλίου, ημερομηνία εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η έξοδος από το Δημόσιο, τόσο μικρότερες θα είναι οι περικοπές σε όσους μείνουν, αφήνουν να εννοηθεί παράγοντες του υπουργείου.

Η αγωνία αυτή του οικονομικού επιτελείου για τον αριθμό των αποχωρήσεων από το Δημόσιο οφείλεται κυρίως στα οφέλη από την παύση της μισθοδοσίας όσων αποχωρούν, αλλά και σε έναν άλλο λόγο.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ απόφασης συνταξιοδότησης και κατάθεσης πιστοποιητικών, έγκρισης αίτησης και παροχής της πρώτης σύνταξης ξεπερνά – σκόπιμα πλέον – κατά πολύ τους 10 μήνες. Στελέχη της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνουν πως ο μέσος χρόνος μέχρι να καταβληθεί η πρώτη σύνταξη έφτανε τους 8-10 μήνες μέχρι το 2010, ενώ σήμερα με δεδομένο το κύμα των αιτήσεων, πιθανόν να φτάνει και τον ένα χρόνο.

Το χρονικό αυτό κενό μέχρι την πληρωμή της σύνταξης δημιουργεί ένα μεγάλο δημοσιονομικό “στεγανό” υπέρ της προσαρμογής του Προϋπολογισμού στον στόχο του ελλείμματος για φέτος, καθώς στο διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται ούτε μισθοί ούτε συντάξεις.

Έτσι, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από την παύση της μισθοδοσίας τους για το β’ εξάμηνο του 2011 και επιπλέον 500 εκατ. ή και περισσότερα από τη μη παροχή της σύνταξής τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν έχει κοινωνικοπολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία δεν προτίθεται φυσικά να μη δώσει τις συντάξεις στους δικαιούχους. Απλά, θα τις δώσει αργότερα, πιθανότατα από τις αρχές του 2012, σε χρόνο δηλαδή μη επιζήμιο για την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

Oι προσλήψεις που θα γίνουν με βάση την αναλογία 5:1 ή 7:1, όπως φέρεται να ζητά η τρόικα, θα αποφασιστούν στο τέλος του 2011, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποχωρήσεις. Η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας για μεγαλύτερο πάγωμα στις προσλήψεις, βασίζεται στην ανησυχία για πιθανώς μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων, λόγω του μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων, πράγμα απαγορευτικό για τον Προϋπολογισμό.

Συνολικά, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πάνω από 1 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος από τις αποχωρήσεις για φέτος (600 εκατ. λόγω αποχωρήσεων και 500 εκατ. λόγω της μη άμεσης καταβολής της σύνταξης).

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το σχετικό όφελος από τις περικοπές που θα φέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και το οποίο κατ’ αρχήν εκτιμάται σε 600 εκατ. για το β’ εξάμηνο του 2011, τότε η συνολική εξοικονόμηση θα κυμανθεί μεταξύ 1,5-2 δισ. στο ίδιο διάστημα. Το ίδιο μοντέλο ελπίζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει μέχρι και το 2012-14, περικόπτοντας τελικά κατά 4,8 δισ. τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο – πάνω από 1 δισ. τον χρόνο και 15-20% στην τετραετία.

Ωστόσο, στο ΥΠΟΙΚ προβληματίζονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που “ξανασκέφτονται” την έξοδο στη σύνταξη λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα την πάρουν, το πότε θα πάρουν το εφάπαξ και πόσο θα είναι αυτό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.