“Δημοψήφισμα εξαγγέλει ο Παπανδρέου”

Δημοψήφισμα εξετάζει ο Παπανδρέου προκειμένου να θέσει τα κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους και να διασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις που επιδιώκει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε το δημοψήφισμα για το μνημόνιο ως προοπτική χαρακτηρίζοντας το ως «ενδιαφέρουσα ιδέα». Την ίδια γνώμη έχουν και αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική απόφαση.

«Εξετάζουμε να χρησιμοποιήσουμε και το εργαλείο αυτό – αν χρειαστεί. Φυσικά για μείζονα θέματα με απ’ ευθείας προσφυγή στον πολίτη, ώστε να καταγράφεται η άποψη του και να προκύπτουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος. Απέφευγε ωστόσο να την συσχετίσει με την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος πρότεινε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, πριν λίγες ώρες δημοψήφισμα για το «εθνικό μας διακύβευμα” όπως το χαρακτήρισε: “Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας;” ήταν η πρόταση του.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μπορεί στην πορεία να τεθούν μείζονα θέματα που να “σηκώνουν” δημοψήφισμα, αλλά απέκλειαν επί του παρόντος αυτή τη διαδικασία για την έγκριση του νέου Μνημονίου, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίζονταν πανηγυρικά. “Είναι μια ιδέα που αρέσει διαχρονικά στον Παπανδρέου” έλεγαν ενώ κάποιοι πιό “υποψιασμένοι” εκτιμούσαν ότι απλώς πρόκειται για “τυρί” στην προσπάθεια να βάλει στη “φάκα της συναίνεσης” τα πολιτικά κόμματα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η αρνητική στάση, που τηρεί ο Αντώνης Σαμαράς στην έκκληση για συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας προκαλεί προβληματισμό και αγωνία στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό της αμηχανίας, που επικρατεί σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, είναι και το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την πρόταση, που διατύπωσε ο ΣΕΒ για διενέργεια δημοψηφίσματος. Μάλιστα κάποιοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τη χαρακτήριζαν «θετική».

Ωστόσο τόσο η λύση του δημοψηφίσματος, όσο και το ενδεχόμενο εκλογών έχουν τον εξής κίνδυνο: να δώσουν την ευκαιρία στους δυσαρεστημένους πολίτες να εκφραστούν αρνητικά σε οποιαδήποτε σκληρή πολιτική και το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στη συνέχεια να μην είναι δυνατό να το διαχειριστεί κανείς, πολύ περισσότερο η ίδια η κυβέρνηση, που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.