«Τα Πανεπιστήμια θα κλείσουν ή θα βάλουν δίδακτρα»

Αίσθηση κάνουν οι δηλώσεις πρύτανη μεγάλου ελληνικού πανεπιστημίου για το μέλλον των ΑΕΙ στην Ελλάδα. Ποιος πρύτανης είπε οτι τα πανεπιστήμια πρέπει να βάλουν δίδακτρα;

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητές διανοούμενους, την ερχόμενη Τρίτη, με αντικείμενο το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε, ο πρύτανης Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης εξηγεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εκπέμψουν SOS για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και στο πανεπιστήμιο. «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών», δηλώνει, «είναι ο σκουπιδοτενεκές της πολιτείας» και υποστηρίζει ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι του χρόνου θα έχει κλείσει».

Στην ερώτηση για το πώς πήρε την απόφαση να καλέσει τον κόσμο σε ανοικτή συγκέντρωση, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική εξαθλίωση. Είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να λειτουργήσει του χρόνου, αν θα καταφέρουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα. Το πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας και οτιδήποτε συμβαίνει εκεί αντανακλά και σε αυτό. Ο κυριότερος λόγος, όμως, είναι ότι θέλουμε να ανοίξει το πανεπιστήμιο τις πόρτες του στην κοινωνία».

Η εκδήλωση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Η άποψη του πρύτανη είναι ότι το κλείσιμο του πανεπιστημίου για κάποιες μέρες ως όπλο διαμαρτυρίας δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα και αποξενώνει και το θεσμό από την υπόλοιπη κοινωνία.

«Διεκδικούμε το μέλλον μας. Παρόν δεν έχουμε και το μέλλον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.» Συμπλήρωσε με βεβαιότητα ότι με την παρούσα κατάσταση τα πανεπιστήμια θα κλείσουν του χρόνου και πως ο ίδιος φοβάται ότι η κυβέρνηση θα βάλει δίδακτρα. «Η παιδεία γίνεται ταξικότερη και αν επιβληθούν δίδακτρα, θα φτάσουμε στο σημείο που θα πληρώνουν και θα σπουδάζουν οι πλούσιοι. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη δωρεάν παιδεία. Αυτή τη στιγμή μάς έχουν στραγγαλίσει».

Όσο για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε πως μόνο έτσι οι ξένοι θα καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει αξιοπρέπεια. «Μέχρι τώρα δεν μας υπολογίζουν. Πέρσι έλεγαν τα ίδια. Οτι θα πάρουμε τα σκληρά μέτρα που προτείνει το μνημόνιο, αλλά θα λύσουμε το πρόβλημα. Να πω την αλήθεια, τους πίστεψα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έρθουν κάποιοι να βάλουν μια τάξη, τα λεφτά που θα μας πάρουν θα πιάσουν τόπο, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τώρα έρχονται και λένε πάλι τα ίδια. Δεν πάει άλλο».

Μίλησε ακόμα για τη συναίνεση που ζητούν επίμονα οι δανειστές από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τη χαρακτήρισε εκβιαστική. «Εξελέγη μια κυβέρνηση για να κυβερνήσει και να πάρει αποφάσεις. Οσο για την ελληνική κοινωνία, αυτή συναινούσε εδώ κι ένα χρόνο, αλλά δεν είδε αποτέλεσμα. Ηρθε η ώρα της αντίδρασης».

Για το ποιός φταίει ήταν κατηγορηματικός: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των πολιτικών. Φταίμε και όλοι εμείς, γιατί δεν αντιδράμε. Η γενεσιουργός αιτία της κατάπτωσης, όμως, είναι οι πολιτικοί. Να ψάξουν να βρουν λύση. Αυτή είναι η δουλειά τους. Το να κόβουν λεφτά από μισθούς και συντάξεις ήταν το εύκολο. Δεν χρειαζόταν πολιτικό σχέδιο. Μπορούσε να το κάνει ο καθένας. Ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να ανατρέπει και να διαχειρίζεται κρίσεις. Αλλά αυτοί έχουν μάθει, χρόνια τώρα, να αφήνουν τα προβλήματα να τα βρει ο επόμενος.».

Κατέληξε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι ίσως μέσα από την κρίση προκύψει η γέννηση ενός ηγέτη που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση: «Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να σπάσει αυτό το σύστημα που δεν επιτρέπει να υπάρχουν άξιοι στην πολιτική. Αν σπάσει, θα απελευθερωθούν δυνάμεις».

Διαβάστε συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια και ποια νοσοκομεία κλείνουν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.