Παρακολουθούν στενά το σεισμό της Κυλλήνης

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει η θαλάσσια περιοχή της Ηλείας μετά το διπλό σεισμό στην Κυλλήνη.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένιωσαν δύο φορές τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

Ο πρώτος και μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός σημειώθηκε στις 2.27 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και το επίκεντρό του βρισκόταν ανοιχτά της Κυλλήνης, σε απόσταση 228 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας.

Παρ’ ότι η δόνηση εκδηλώθηκε σε θαλάσσιο χώρο, έγινε αισθητή σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθο, αφού επρόκειτο για σχετικά επιφανειακό σεισμό, με εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων.

Δεκατρείς ώρες αργότερα, στις 3.56 το μεσημέρι, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 225 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό του βάθος προσδιορίστηκε στα 15 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οπως συνέβη και με τη νυχτερινή «επίσκεψη» του Εγκέλαδου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησύχησαν, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς να είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο» δηλώνει o ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, που σημειώνει: «Δεν μπορούμε να σιγουρευτούμε ακόμη ότι είναι ο κύριος σεισμός, γιατί ακόμη δεν έχουμε κλείσει ένα εικοσιτετράωρο. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα είμαστε πιο σίγουροι».

Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, επρόκειτο για έναν επιφαανειακό σεισμό που έχει ήδη παραγάγει μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι φυσιολογική. Αναμενόμενη χαρακτηρίζει και τη δεύτερη δόνηση, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο γέννησης του σεισμού, ο κ. Γκανάς αναφέρει: «Σημειώθηκε σε ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης, όπου δηλαδή τα τεμάχια του φλοιού μετακινούνται εφαπτομενικά το ένα με το άλλο, οριζόντια. Αυτό επιβεβαιώνει το μοντέλο που έχουμε σχηματίσει για την περιοχή της Κυλλήνης».

Αντίστοιχη εκτίμηση κάνει και ο έτερος σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Σταύρος Τάσσος. «Πρόκειται για μια δόνηση η οποία έγινε σε ένα χώρο γνωστό για την υψηλή του σεισμικότητα» δήλωσε προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις, που δεν προκαλούν ανησυχία, καταγράφηκαν τα ξημερώματα και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Η πρώτη είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο 46 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου, ενώ οι άλλες δύο είχαν μέγεθος 3,1 και 2,5 Ρίχτερ, και σημειώθηκαν σε απόσταση 108 χιλιομέτρων νότια της Παλαιοχώρας και 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.