Συμβούλιο Αρχηγών: εκλογές, οικουμενική, δημοψήφισμα

Όργιο φημών για εκλογές, οικουμενική κυβέρνηση και δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στις 12:30.

Η σύσκεψη ακολουθεί τη σειρά επαφών του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς σε αναζήτηση συναίνεσης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης εικάζουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να προτείνει λύσεις οικουμενικές, τις οποίες θα παρουσιάσει σαν μια δική του παραχώρηση. Η πιθανότητα «συγκυβέρνησης» με τις δυνάμεις των προθύμων, ή και με τη μορφή της αξιοποίησης τεχνοκρατών ή των λεγομένων αρίστων με απήχηση διακομματική έπειτα από έναν ανασχηματισμό συζητείται εντόνως.

Το σενάριο των εκλογών δεν προβάλλει ως το επικρατέστερο, δεν είναι όμως απίθανο, ειδικώς στην περίπτωση που στην αυριανή συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγηθούν σε ρήξη. Το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ότι ο κ. Σαμαράς τορπιλίζει την εθνική ανάγκη για συνεννόηση και ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο λαός. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η άρνηση στο αίτημα για συναίνεση σε όλα είναι αποτέλεσμα στάθμισης των δεδομένων και τελικώς συνιστά πολιτική θέση που δεν μεταβάλλεται αναλόγως της πίεσης που ασκείται από τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «θα κάνει ότι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη όμως.

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να δείξει θάρρος και σύνεση, λέγοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής αποτυχίας της αυριανής συνεδρίασης.

Όπως είπε στις δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα ο κ. Καρατζαφέρης, «σε 20 ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο είναι η στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας, και το θέμα είναι «πόσο ο καθένας από εμάς αγαπά αυτό που κάνει, πόσο βάζει σε προτεραιότητα το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό».

Το ΚΚΕ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά από την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ξεκάθαρες τις θέσεις του ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα, που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Ακόμη το ΚΚΕ σημειώνει ότι «μας χωρίζει χάος από τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση – πλουτοκρατία και λίγο πολύ στηρίζουν τα άλλα κόμματα». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να συναινέσει στην καταστροφή και την πτώχευσή του».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη δεν θα λάβουν πρόσκληση καθώς δεν αναγνωρίζονται ως κόμματα από τον κανονισμό της Βουλής.

Έκτακτη σύσκεψη είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με πέντε υπουργούς. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου Νίκος Αθανασάκης και Κώστας Θέος.

«Συναινούμε απολύτως στο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όχι όμως με τον τρόπο που το κάνει η κυβέρνηση». Με αυτή τη δήλωση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να οριοθετήσει τη στάση του κόμματός του εν’ όψει και της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα δέσει το κόμμα στο άρμα «του δικού τους αδιεξόδου». «Τους το λέω από τώρα: Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε που πατάμε και πού πάμε:

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα μεταξύ του Συνασπισμού, της κυβέρνησης και της προεδρίας της Δημοκρατίας, με επίκεντρο την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία για την πρωτοβουλία του κ. Παπούλια να συγκαλέσει τη σύσκεψη, συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε με συνεργάτη του πρωθυπουργού προκειμένου να επιβεβαιώσει τη εν λόγω πληροφορία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμψαν στην προεδρία της Δημοκρατίας και πράγματι λίγο μετά υπήρξε επικοινωνία της προεδρίας με το γραφείο του κ. Τσίπρα και έγινε η πρόσκληση για την αυριανή συνάντηση. Από τον Συνασπισμό ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και η απάντηση της προεδρίας ήταν ότι θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία.

Έπειτα από διαβούλευση του κ. Τσίπρα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικοινώνησε με τον κ. Παπούλια και στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη «η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων», ενώ σημείωσε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι το θέμα αυτό. Πηγές του Συνασπισμού κατηγορούσαν την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» σχετικά με τον όλο χειρισμό του θέματος.

Διαβάστε γιατί ο Παπούλιας συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.