“Πέταξαν ληγμένα χημικά” – ή μήπως όχι;

Όργιο φημών στο διαδίκτυο οτι τα ΜΑΤ πέταξαν και ληγμένα χημικά στα επεισόδια για το Μεσοπρόθεσμο. Ποια η αλήθεια;

“Yπάρχει πιθανότητα στις χθεσινές πορείες να χρησιμοποιήθηκαν από τα ΜΑΤ ληγμένα χημικά“, μεταδίδουν πολλά blogs σήμερα.

Το Fimes.gr κατέκρινε σκληρά τις αγριότητες των ΜΑΤ κατά άοπλων Αγανακτισμένων, ποια είναι όμως η αλήθεια για τα ληγμένα χημικά;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών μπορεί να προκαλέσει δερματικά και σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τους πνεύμονες. Κάτι το οποίο εντείνεται σε περίπτωση που τα χημικά αυτά έχουν λήξει και μάλιστα εδώ και μερικές δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ζητώντας να διατάξει έρευνα για το θέμα της χρήσης χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. τα οποία, όπως υποστήριξε, έχουν λήξει από το 1979.

Όσο πιο κοντά έρθει ο διαδηλωτής με τα χημικά τόσο περισσότερο θα επιβαρυνθεί η υγεία του. Ωστόσο κατά την εκπαίδευση των αστυνομικών για την ρίψη χημικών υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Όπως για παράδειγμα το ότι πρέπει να πετάγονται σε συγκεκριμένη απόσταση και όχι πάνω στα κεφάλια των διαδηλωτών αλλά και να γίνεται συγκεκριμένη χρήση ποσότητας.

Όπως παρακουλουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, τίποτα από τα δύο δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφερόμενος στην εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, στο Σύνταγμα, τόνισε ότι η χρήση χημικών είναι εγκληματική.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι σωστά. Όμως πολλοί υποστηρίζουν οτι η ιστορία με τα ληγμένα χημικά δεν έχει πραγματική βάση.

Οι ειδικοί λένε οτι δεν υπάρχουν ληγμένα χημικά για τον απλούστατο λόγο ότι τα χημικά δεν λήγουν. Όπως δεν έχει ημερομηνία λήξης η χλωρίνη έτσι δεν έχουν ούτε τα χημικά.

Η ημερομηνία που αναγράφεται πάνω είναι η ημερομηνία λήξης του επικρουστήρα. Δηλαδη η εταιρία παρασκευής αναγράφει πάνω την ημερομηνία μέχρι την οποία θεωρεί ότι θα λειτουργήσει ο επικρουστήρας, όχι την ημερομηνία λήξης του χημικού.

Απλά μια διευκρίνιση, γιατί πολλά ακούγονται και δεν ξέρει ο κόσμος τι να πιστέψει.

Δείτε βίντεο-σοκ με αγριότητες των ΜΑΤ και την αλήθεια για την παρεξηγημένη φωτογρανία του Έυζωνα να κλαίει.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.