Πόσα χάνουν οι υψηλο-συνταξιούχοι από διπλό ΛΑΦΚΑ

Πόσα χάνουν οι «υψηλο-συνταξιούχοι» από την επιβολή της διπλής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ, η οποία θα αρχίσει να παρακρατείται αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου;

Η διπλή εισφορά ΛΑΦΚΑ θα παρακρατείται παράλληλα με τις άλλες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις (3%-10%, κλιμακωτά, για ποσά από 300 ευρώ και πάνω) και στις συντάξεις του Δημοσίου (2% σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).

Οπως προκύπτει από τους νέους και τους αυξημένους συντελεστές των δύο ειδικών εισφορών, τύπου ΛΑΦΚΑ (6%-14% για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 3.500 ευρώ και πάνω αλλά και 6-10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, για όσους είναι κάτω των 60 ετών) οι απώλειες ειδικά για τους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών θα είναι σε ετήσια βάση:

Για όσους εισπράττουν σύνταξη 1.700 ευρώ, μείωση 2.448 ευρώ το χρόνο και αν είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου 2.856 ευρώ.
Για όσους εισπράττουν 2.000 ευρώ, μείωση 3.120 ευρώ.
Για συνταξιούχους με 2.300 ευρώ, η μείωση θα είναι 4.692 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 2.600 ευρώ, η μείωση θα είναι 5.616 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 2.900 ευρώ, η μείωση θα είναι 6.960 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 3.200 ευρώ, η απώλεια θα είναι 8.832 ευρώ και
Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη από 3.500 ευρώ και πάνω, η απώλεια θα είναι από 10.080 ευρώ και πάνω.

Αναλογικότητα. Η παρακράτηση των 4 ειδικών εισφορών επιβάλλεται προκειμένου να «καλυφθούν» ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων που αδυνατεί πλέον να «καλύπτει» ο κρατικός προϋπολογισμός και είναι αναλογική: Δεν θίγει τους χαμηλοσυνταξιούχους και απομειώνει κυρίως τις υψηλότερες συντάξεις, όπως φαίνεται παραπάνω, με εξαίρεση ωστόσο τα επικουρικά (επιβάλλεται εισφορά 3% από τα 300 ευρώ) και τις συντάξεις του Δημοσίου (στα 800 ευρώ αναλογεί μηνιαία εισφορά 16 ευρώ υπέρ του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).

Ποιοι θίγονται. Τη διπλή εισφορά ΛΑΦΚΑ, όπως διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα καταβάλλουν και όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά ταμεία, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. «Οταν θα συμπληρώνουν το 60ό έτος, θα σταματά όπως και για τις άλλες κατηγορίες των συνταξιούχων, να γίνεται παρακράτηση διπλής εισφοράς» κατέληγαν.

Η επιβολή της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ των συνταξιούχων ηλικίας κάτω των 60 ετών θα θίξει, επίσης, συνταξιούχους και συνταξιοδοτούμενους από τις ΔΕΚΟ που βγαίνουν με ειδικές διατάξεις ή με εθελούσια πριν από το 60ό καθώς και όλους τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο. Δεν θα θιγούν μόνο οι μητέρες με ανήλικα και όσοι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά ή με αυτοδίκαιη απόλυση (όπως στρατιωτικοί και συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.