Μπεγλίτης: «Γιατί θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία»

Προβληματισμό σε χιλιάδες οικογένειες έφερε η εξαγγελία του υπουργού άμυνας για αύξηση θητείας στους 12 μήνες. Τι ακριβώς είπε ο υπουργός άμυνας;

Ο υπουργός Άμυνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί αύξηση θητείας σε 12 μήνες εάν δεν αποδώσουν οι σχεδιασμοί για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά που παρουσιάζονται στο στράτευμα.

Ο Πάνος Μπεγλίτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προχώρησε σε μείωση της θητείας για μικροπολιτικούς λόγους και επανέλαβε την αντίθεσή του με τον θεσμό του πλήρους επαγγελματικού στρατού.

Η λύση της αύξησης της θητείας προτιμήθηκε από την κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν λεφτά για τη πρόσληψη επαγγελματιών. Όμως η κοινωνία αναμένεται να πιεστεί κι άλλο, καθώς το κόστος της στρατιωτικής θητείας είναι σημαντικό, ειδικά τη περίοδο αυτό λόγω κρίσης.

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως πως πρώτα θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, συγχωνεύσεις στρατοπέδων – ενίσχυση αποτελεσματικότητας στρατιωτικών σχηματισμών κ.α.-πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση θητείας σε 12 μήνες.

Ο Πάνος Μπεγλίτης τόνισε όμως ότι θα αλλάξει το καθεστώς χορήγησης των αναβολών χωρίς αυτό να στερεί από τους νέους όπως είπε το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημείωνε: «Η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ έχει στρατιωτικές δυνάμεις στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σε στρατούς Κατοχής, ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια. Προσαρμόζει τις ένοπλες δυνάμεις στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αυτή η πολιτική θα έχει σίγουρα αρνητικότατες συνέπειες και στους στρατευμένους».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζοντας: “Η παράνοια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των περασμένων δεκαετιών ήταν ότι αύξαναν τους εξοπλισμούς και μείωναν την θητεία. Σχήμα εξαιρετικά οξύμωρο και αντιφατικό. Ή απειλούμεθα και έχουμε ανάγκη όπλων και στρατιωτών, ή αισθανόμαστε ασφαλείς, οπότε δεν χρειαζόμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο”.

Διαβάστε πως ο στρατός εκπαιδεύεται να καταστέλλει πολίτες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.