ΔΝΤ: “Σκληρή χρεοκοπία το Μάρτιο στην Ελλάδα”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αφήνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ποιες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της Ελλάδας;

Σύμφωνα με επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, που δεν είχε εντοπιστεί, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιθανό ένα «σκληρό default» και πριν από το Μάρτιο 2012.

Θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του 2011, και ίσως μετά τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτή η αναγνώριση από κάποιον πολύ κοντά το θέμα στο όργανο που συμμετέχει ενεργά στη διάσωση, είναι αρκετά ανησυχητικό.

Οι τρέχουσες συνομιλίες γύρω από το πρώτο σχέδιο διάσωσης, που συμφωνήθηκε περισσότερο από ένα χρόνο πριν. H Ελλάδα έχει χάσει σίγουρα τους στόχους της. Η ΕΕ / ΔΝΤ αντιπροσωπεία ανέστειλε την επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά την ανακάλυψη ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο. Περιμένουν νέα βήματα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα θα εμβαθύνει μόνο την ύφεση και να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Η παγίδα του χρέους είναι αρκετά σαφής σε αυτό το στάδιο.

Αυτές οι επιπλοκές που προκάλεσε όχι μόνο τις προαναφερθείσες προσδοκίες για ένα σκληρό default, σύμφωνα με την WSJ :

«Περιμένω ένα σκληρό default σίγουρα πριν από το Μάρτιο, ίσως αυτό το έτος, και θα μπορούσε να έρθει με την εν λόγω επανεξέταση του προγράμματος”, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του ΔΝΤ, που είναι να παρακολουθεί στενά την καρτέλες για την κατάσταση. «Οι πιθανότητες για ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι ελάχιστες.”

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα και κατάφερε να σταθεροποιήσει τα πράγματα: 10 αποδόσεις έτος ανήλθε σε περίπου 5% μετά την επέμβαση. Η πρόσφατη υποχώρηση της Ιταλίας σχετικά με ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα και τα πολιτικά προβλήματα του Μπερλουσκόνι έστειλε τις αποδόσεις για μια ακόμη φορά.

Συνολικά, ο μηχανισμός διάσωσης εξασφαλίζει μόνο ένα πράγμα: μια κρίση σε κάθε επιθεώρηση . Τελευταία φορά, που έληξε με ένα ανασχηματισμό των ελληνικών κυβερνήσεων, νέα μέτρα λιτότητας και βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Αθήνας.

Διαβάστε γιατί οι Γερμανοί τρέμουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.