Τα κριτήρια για εφεδρεία: Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν

Ποια τα κριτήρια για εργασιακή εφεδρεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση; Τι θα συμβεί με τους υπαλλήλους με αναπηρία;

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εργασιακή εφεδρεία, στην οποία θα ενταχθούν στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 4.200 υπάλληλοι από 151 δημόσιους οργανισμούς.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ακόμα 20.000 υπάλληλοι από το σύνολο των δημόσιων φορέων.

Με έναν συνδυασμό κοινωνικών και επαγγελματικών κριτηρίων θα αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και θα κατατάσσεται στους πίνακες «εργασιακής εφεδρείας» που θα συντάσσει το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που απέστειλε χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη μοριοδότηση δίνεται στις ειδικές γνώσεις, στην προϋπηρεσία καθώς και στην οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση προηγούνται όλων των κατηγοριών πλεονάζοντος προσωπικού ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν κατά σειρά προτεραιότητας:

– τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω
– όσοι υπάλληλοι έχουν σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία τουλάχιστον 67%
– ένας από τους δύο συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί πλεονάζον προσωπικό.

Ο φορέας που αποφασίζει το πλεονάζον προσωπικό θα αποστείλει πίνακα των «εφέδρων» υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, όπου θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά μέχρι και έναν μήνα μετά τον ορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού. Στον πίνακα θα αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας, η ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα και σε ποιον κλάδο και ειδικότητα απασχολούνταν ο υπάλληλος.

Ο πίνακας θα συνοδεύεται με έντυπο που θα καταγράφει τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων. Ο σχετικός πίνακας θα κοινοποιηθεί και στους «έφεδρους» υπαλλήλους, οι οποίοι μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφα πτυχίων, προϋπηρεσίας, οικογενειακής κατάστασης) από τη βαθμολόγηση των οποίων θα προκύψει η κατάταξή τους στους τελικούς πίνακες.

Η κατάρτιση του πίνακα κατάταξης του προσωπικού που έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, θα γίνει από ειδική τριμελή Κεντρική Επιτροπή που θα συγκροτήσει το ΑΣΕΠ από μέλη του ή πρώην μέλη του. Η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών θα γίνει από τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.

Μετά τη βαθμολόγηση του προσωπικού οι πίνακες κατάταξης θα συγκροτηθούν ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα βάσει της τελικής βαθμολογίας των υπαλλήλων. Οσοι «έφεδροι» δεν καταθέσουν δικαιολογητικά, ή τα στείλουν στο ΑΣΕΠ εκπρόθεσμα, δεν θα μοριοδοτηθούν και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία απασχόλησης.

Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης συντάσσονται ανά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και φορέα και υπογράφονται από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι «έφεδροι» υπάλληλοι κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά ανάλογα με τα μόρια που λαμβάνουν και στον πίνακα αναγράφεται αναλυτικά η βαθμολογία που πήραν.

Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Ενστάσεις για τη σειρά κατάταξης μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, πληρώνοντας το αντίστοιχο παράβολο στο ΑΣΕΠ, σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από την ανάρτηση του πίνακα στο Διαδίκτυο.

Το μοντέλο του «κυλιόμενου πίνακα» που ισχύει για τους διορισμούς του νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο θα ακολουθηθεί και για το πλεονάζον προσωπικό. Κάθε χρόνο τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο θα ενοποιούνται οι οριστικοί πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Το ΑΣΕΠ μετά τη δημοσίευση του ενοποιημένου πίνακα θα εκδίδει πρόσκληση επικαιροποίησης των προσόντων ή των ιδιοτήτων του πλεονάζοντος προσωπικού. Εάν ένας έφεδρος αποκτήσει ένα επιπλέον πτυχίο, θα μπορεί να το δηλώσει και να καταταχθεί σε υψηλότερη θέση στον πίνακα αξιολόγησης.

Διαβάστε ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.