Οργή Βενιζέλου φέρνει παραιτήσεις: ποιοι καρατομούνται

Μετά τους κεραυνούς Βενιζέλου για την έκθεση που συνέταξαν σχετικά με το χρέος, την παραίτησή τους κατέθεσαν τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Προϊσταμένη της υπηρεσίας είναι η κυρία Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια, προσωπική επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο να προτείνει την εκλεκτή του για προϊσταμένη του νεοσύστατου γραφείου. Πρόταση που πέρασε ομόφωνα από την σχετική Διάσκεψη των Προέδρων καθώς οι πάντες εντυπωσιάστηκαν από το πλούσιο βιογραφικό της κυρίας Μπαλφούσια.

Η Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια, επικεφαλής από τον περασμένο Μάρτιο, του Γραφείου είναι διδάκτωρ Οικονομικών, εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003. Είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών, του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια ανέλαβε και την επάνδρωση του Γραφείου τοποθετώντας δίπλα της τους κ.κ. Ηλία Τζαβαλή, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Πατσουράτη καθηγητής της ΑΣΟΟΕ και Βασίλη Μανισιώτη στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη της πρωτοβουλία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με προεξέχοντες τους κ.κ. Γιώργο Φλωρίδη, Μίμη Ανδρουλάκη και Κώστα Γείτονα οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το γραφείο με τους συγκεκριμένους ανθρώπους θα μετατραπεί σε «παπαγαλάκι» του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα, αφορμή για το “κύκνειο άσμα” της επιστήμονος στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ήταν η έκθεση που παρουσίασε πρώτο χτες το protothema.gr, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι “η δυναμική του χρέους της χώρας έχει καταστεί ανεξέλεγκτη”…

Αντίδρασεις από τη ΝΔ

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή κ. Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια.

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι “ξεμπροστιάζουν” την αδιέξοδη πολιτική τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης.

Απάντηση Παπακωνσταντίνου

«Ακραία» χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά της Έκθεσης του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν υποστηρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό», είπε απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος με αιχμή την παραίτηση της κ. Μπαλφούσια κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης του Γραφείου της Βουλής με την ευχή της καθυποταγής των επιστημόνων».

«Σας διαβεβαιώνω ότι την παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε ακόμη ότι οι αναφορές αυτές στην Έκθεση του Γραφείου ήταν που αποτέλεσαν και το έναυσμα της αντίδρασης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο κ. Μαρκόπουλος προηγουμένως είπε πως ο κ. Βενιζέλος «επιθυμεί να υπαγορεύει τα πάντα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.