Ποιά μέτρα κλείδωσαν στην τηλεδιάσκεψη τρόικας-Βενιζέλου

Ποια μέτρα αποφασίστηκαν στη τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου με τρόικα; Τι θα συμβεί με τη καταβολή της 6ης δόσης;

Ικανοποιητική πρόοδος σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη τρόικας-Βενιζέλου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επίσης κάνει γνωστό ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Αναφέρει επίσης, πως οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος».

«Στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες» προστίθεται.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως συμφωνήθηκε με την τρόικα κάποια μέτρα του Μεσοπρόθεσμου να εφαρμοστούν νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ οι βασικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, δηλώνοντας βέβαιος πως η έκτη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί.

Πηγή προσκείμενη στην τρόικα δήλωσε στο Reuters πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να αρχίσουν ξανά την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Πρόσθεσε πως στη τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε πρόοδος και πως οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέτρα που ζητεί η τρόικα αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Αναφορικά με το σκέλος των εσόδων, στο τραπέζι των συζητήσεων, φαίνεται πως έχουν πέσει τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, εξετάζεται η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.ά.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στους δανειστές της χώρας, ξεκαθάριζαν ότι για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Διαβάστε πότε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.