Θυσία της Ελλάδας στο βωμό ευρωπαϊκής χρεοκοπίας

Νέα μέτρα και απώλεια εθνικής κυριαρχίας ζήτησαν Μέρκελ-Σαρκοζί για να μη ζητήσει άλλη χώρα κούρεμα χρέους.

Πολύ αρνητικά τα νέα από τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί για το κούρεμα χρέους με Γερμανία και Γαλλία να κάνει δυσβάστακτο για την Ελλάδα το φορτίο της διαγραφής χρέους.

«Μου ασκείται μεγάλη πίεση. Ίσως αναγκαστώ να πάω σε εκλογές» είπε σε δραματικούς τόνους ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους Άγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί. «Κάνε ό,τι νομίζεις…» ήταν η ψυχρή απάντηση που έλαβε.

Η επίκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού του ενδεχόμενου εκλογών ετέθη ως επιχείρημα να μην πιεστεί άλλο η κυβέρνηση του με νέα καταιγίδα μέτρων ή πολιτικά μη διαχειρίσιμων καταστάσεων όπως η τοποθέτηση επιτρόπων στα υπουργεία.

Ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετώπισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είναι η επίθεση που δέχθηκε από τον Ολλανδό ομόλογο του, ο οποίος έδειξε τη δυσαρέσκεια του για τα ελλειπή αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Τι θα γίνει με σας εκεί στην Ελλάδα; Κάθε βδομάδα εδώ θα είμαστε για το πρόβλημα σας;».

Υπουργοί και βουλευτές είναι εξαιρετικά ανήσυχοι από τις πρώτες ενδείξεις που φτάνουν από τη Σύνοδο Κορυφής με αρκετούς να μιλούν ήδη για «πακέτο μη διαχειρίσιμο πολιτικά». Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι για αρμαγεδώνα νέων μέτρων που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το πρώτο αρνητικό σημάδι είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν εκτός διαπραγμάτευσης και εκτός ευρωπαϊκής στήριξης. Τουναντίον μετατίθενται για τις χώρες-μέλη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλλει πολλά (κάποιοι μιλούν για 2,5 δις ευρώ) για την στήριξη τους και την εγγύηση των συντάξεων. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα ή περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.

Το δεύτερο είναι η αγωνία να μην χαρακτηριστεί “πιστωτικό γεγονός” το κούρεμα του χρέους. Επ’ αυτού εντείνονται οι πιέσεις προς τους ιδιώτες και δη τις τράπεζες να δεχθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI – την ανταλλαγή ομολόγων. Εφόσον το αποδεχθούν έχει καλώς. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) και η χώρα θα είναι επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το εφιαλτικό σενάριο, ξορκίζεται, αλλά δεν το έχει αποκλείσει κανείς κυβερνητικός παράγοντας.

Το έσχατο αρνητικό είναι η έλευση των τοποτηρητών της Τρόικα στην Ελλάδα και η μόνιμη εγκατάσταση τους. Οι ισχυροί της Γερμανίας επιδιώκουν να καταστήσουν εμφανώς μη ελκυστική την περίπτωση της Ελλάδας με την περικοπή του χρέους για ευνόητους λόγους: Να μην περιμένουν άλλες χώρες το κούρεμα του χρέους τους καθώς στη γωνία είναι ήδη Ισπανία-Ιταλία.

Ως εκ τούτου επιδιώκουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους τυχόν ενδιαφερόμενους: “Αν κάνετε το ίδιο, θα βρεθείτε στη θέση της Ελλάδας”. Τα αντισταθμιστικά οφέλη λοιπόν που θα απαιτήσουν από την Ελλάδα ως αντίβαρο για τη διαγραφή του μισού χρέους είναι επώδυνα και σχετίζονται με την απώλεια σχεδόν κάθε είδους εθνικής κυριαρχίας.

Οι προοπτικές μιας πολιτικής διεξόδου μοιάζουν ελάχιστες με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός μελετά όλες τις επιλογές που έχει μπροστά του μη αποκλείοντας ακόμη και το σενάριο των εκλογών. Από την άλλη είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν αποκλείουν τίποτα – ακόμη και “προνουντσιαμέντο” κατά του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. “Κάτσε να δούμε θα πάει σε εκλογές ή θα τον πάνε;” είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Διαβάστε τι είπαν Σαρκοζί-Μέρκελ-Παπανδρέου για το κούρεμα χρέους και τα νέα μέτρα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.