Γιατί η Χάγη καταδικάζει την Ελλάδα στην υπόθεση των Σκοπίων

Γιατί το Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει την Ελλάδα για την υπόθεση των Σκοπίων; Τι λένε οι πληροφορίες για την απόφαση της Χάγης για Ελλάδα-Σκόπια;

Η Ελλάδα κατηγορείται από τα Σκόπια στη Χάγη για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Καταδικαστική προβλέπεται ότι θα είναι για την Ελλάδα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία επικαλείται πηγές των Σκοπίων, η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί σε 8 ημέρες, αποδέχεται ότι η Ελλάδα το 2008 παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με το να προειδοποιήσει ότι θα ασκούσε βέτο εάν το ΝΑΤΟ δεχόταν ένταξη των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, καταδικαστική για την Ελλάδα αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση με τα Σκόπια. Μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είχαν προσφύγει στη Χάγη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είχε ασκήσει βέτο και ως εκ τούτου είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (αναμένεται να εκδοθεί σε οκτώ ημέρες) αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με κεντρικό επιχείρημα τις δηλώσεις των Κώστα Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) και Ντόρας Μπακογιάννη (πρώην υπουργού Εξωτερικών) ότι θα ασκήσουν βέτο. Κι αυτό παρότι τελικώς δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κράτη για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο μέλλον.

Διαβάστε τι έκτυβε η δύσκολη δίκης της Ελλάδας για Σκόπια στη Χάγη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.