Πώς θα γίνει η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στη κυβέρνηση συνεργασίας; Θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο θα κυριαρχήσουν τις προσεχείς ώρες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Οι οποίοι “άλλοι” είναι μόνο το ακροδεξιό χερουβείμ Καρατζαφέρης, επειδή ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν χθες το βράδυ διστακτική.

Ο Παπανδρέου είπε χθες ότι θα τεθεί ακόμα και το θέμα του επικεφαλής της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Επικρατέστερος για πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με ορισμένα σενάρια. Ο τελευταίος διευκρίνισε χθες στην Βουλή ότι ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης είναι ο Φεβρουάριος, οπότε και θα ολοκληρωθούν υποτίθεται όλες οι υποχρεώσεις της χώρας, όπως είπε, σε σχέση με την δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της έκτης δόσης προκειμένου να τεθούν υπό την έλεγχο και την κρίση του ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ βάφτισαν ήδη την χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης “ψήφο αποχώρησης”, επειδή ο Παπανδρέου θα τηρήσει την υπόγεια συμφωνία με τον Βενιζέλο και θα παραιτηθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως τι θα κάνει ο Παπανδρέου αν αποτύχει ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής. Θα παραιτηθεί ή οχι για να ανοίξει ο δρόμος προς τις εκλογές; Αλλά τίθενται και άλλα ερωτήματα:

– Πότε θα γίνουν τα ραντεβού με τους αρχηγούς.

– Το ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη θα μπουν στη κυβέρνηση συνεργασίας.

– Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.

– Πότε και πως θα γίνει η αλλαγή ηγεσίας στην κυβέρνηση.

– Θα παραμείνει ο ΓΑΠ προέδρος του ΠΑΣΟΚ.

– Θα αποχωρήσουν ο Λοβέρδος και οι βουλευτές που απειλούν πως θα το κάνουν αν δεν γίνει άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας;

Όλα αυτά ενώ υπάρχει στις Βρυξέλλες προγραμματισμένο Eurogroup για την 6η δόση.

Με δεδομένη την κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν το ΛΑΟΣ, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει τη νέα κυβερνηση συνεργασίας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό η ΝΔ, κάτι αδύνατο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου, τόνισε όμως ότι είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συνεργασίας να είναι ο κ. Βενιζέλος. «Δεν έχει νόημα να μπούμε μόνοι μας στην κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.