Επιστροφή στη Δραχμή: σύμμαχος ή εχθρός;

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή και τι όχι; Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι αν επιστρέψουμε ξανά στη δραχμή;

Τον τελευταίο χρόνο πολλοί ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής της δραχμής πιστεύοντας ότι θα ξελασπώσει πιο εύκολα το ελληνικό κράτος. Από που όμως πηγάζει αυτή η θέση και τι υποστηρίζουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της δραχμής;

Μύθος 1ος: Η επιστροφή στη δραχμή βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Το σενάριο περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων προϊόντων το υποστηρίζουν οι ένθερμοι οπαδοί μιας επιλογής επιστροφής στη δραχμή. Θα τρέξουμε τριάντα χρόνια πίσω σκιαγραφώντας τη σχέση εξαγωγών και απαξίωσης με υποτιμήσεις και διολισθήσεις της δραχμής για να αποδείξουμε τον μυθικό χαρακτήρα αυτής της θέσης.

Η ισοτιμία δραχμής – δολαρίου το 1980 ήταν 1 δολ. προς 42,64 δραχμές, το 1987 1 δολ. προς 135,18 δραχμές και το 2000 ανερχόταν σε 1 δολ. προς 308,93 δραχμές.

Η δραχμή λοιπόν κατά την εικοσαετία 1980-2000 απαξιώθηκε θεαματικά έναντι του δολαρίου ενώ οι εξαγωγές μας μετά βίας διπλασιάσθηκαν από 5,1 δισ. δολ. σε 10,8 δισ. δολ. Από την άλλη το εμπορικό μας έλλειμμα άγγιξε τα 18,6 δισ. το 2000 από τα 5,4 δισ. το 1980.

Η κατακόρυφη απαξίωση του ελληνικού νομίσματος δεν κατόρθωσε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που διαφαίνεται και από τα ανωτέρω στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 1980-1990 οι δύο υποτιμήσεις της δραχμής και οι διαρκείς διολισθήσεις συνοδεύονταν και από μέτρα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, κάτι που εξέλιπε πλήρως από τον Ιανουάριο του 1993.

Ο ταχύς ρυθμός απαξίωσης της δραχμής έως το 2000, σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας υπέρ της εγχώριας παραγωγής έως το 1993 δεν οδήγησαν σε ανάκαμψη τις ελληνικές εξαγωγές με ρυθμούς ταχύτερους σε σχέση με τους αντίστοιχους των εισαγωγών. Οπότε, σύμφωνα με το πρόσφατο παρελθόν της χώρας μας, από πού πηγάζει η θέση ότι η επιστροφή στη δραχμή θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές μας από το 2001 έως το 2008, υπό καθεστώς «σκληρού» ευρώ, υπερδιπλασιάστηκαν από 10,4 δισ. δολ. το 2001 σε 25,5 δισ. δολ. το 2008. Βέβαια μετά το 2002 παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας, όχι όμως λόγω μείωσης των εξαγωγών που εξακολούθησαν να αυξάνονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, αλλά λόγω έξαρσης των εισαγωγών. Η αιτία όμως αυτής της εξέλιξης δεν εντοπίζεται μόνο στο ευρώ. Αλλοι παράγοντες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τιμές πετρελαίου, οι εισροές κεφαλαίων, η έξαρση των δημόσιων δαπανών, η αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου κ.λπ. φέρουν το μεγαλύτερο ίσως μέρος ευθύνης για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Μύθος 2ος: Δεν πληρώνουμε το χρέος μας ή θα το πληρώσουμε αποκλειστικά σε δραχμές.

Το άρθρο 27 της Σύμβασης της Βιέννης που επικυρώσαμε αναφορικά με το «Δίκαιο των Συνθηκών» τονίζει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει χρήση του εσωτερικού της δικαίου για να αρνηθεί να ξεπληρώσει κράτη στο νόμισμα που συμφωνήθηκε. Δηλαδή, οτι οφείλουμε στις κυβερνήσεις κρατών που μας δάνεισαν σε ευρώ θα το επιστρέψουμε σε ευρώ.

Ως προς τους υπόλοιπους ιδιώτες πιστωτές μας, το Σύνταγμά μας, όπως και κάθε Σύνταγμα πολιτισμένου κράτους, προστατεύει εύλογα τους πιστωτές του. Αυτό φαίνεται κατακάθαρα στο άρθρο 94. Αρνηση ή αδυναμία πληρωμών οδηγεί, κατά το Σύνταγμά μας, στην εκποίηση της εμπορεύσιμης περιουσίας του Δημοσίου για παράδειγμα αεροδρόμια, λιμάνια, ό,τι δηλαδή προβλέπει το μνημόνιο.

Βέβαια, κατά το Σύνταγμά μας πάλι, τους ιδιώτες μπορούμε να τους πληρώσουμε σε εθνικό νόμισμα, οπότε σε δραχμές. Αν ακολουθήσουμε αυτή την πεπατημένη, τότε όλοι οι ξένοι εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων θα ξεπληρώσουν τους δικούς μας εξαγωγείς σε δραχμές. Δεν είμαστε οι μόνοι ξύπνιοι στον πλανήτη. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εξαγωγές μας είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι οι εισαγωγές. Οπότε ας αναλογιστούν οι ένθερμοι οπαδοί τέτοιων εύκολων λύσεων τι θα σημαίνουν όλα τα ανωτέρω για τη χώρα.

Διαβάστε πόσο κάνει η χρυσή λίρα και γιατί οι τράπεζες ετοιμάζονται για συναλλαγές σε δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.