Εισαγγελείς Πεπονής-Μουζακίτης: ποιοι τους απείλησαν

Τι αναφέρει το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις απειλές που δέχτηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης-Μουζακίτης; Σε ποιες υποθέσεις δέχτηκαν πιέσεις;

Πόρισμα για «οχλήσεις» που δέχθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης σε συγκεκριμένες υποθέσεις κατέληξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρής, ο οποίος και διεξήγαγε την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες των συγκεκριμένων εισαγγελέων.

Πρόκειται για τις υποθέσεις των CDS (και την τυχόν εμπλοκή του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκου Παπανδρέου), τη «λίστα Κουσελά» και τις απειλές που δέχθηκαν κατά τη διερεύνηση των πεπραγμένων γνωστού μεγαλοτραπεζίτη. Και οι τρεις υποθέσεις απασχόλησαν έντονα και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινή γνώμη.

Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, των CDS, το πόρισμα επικαλείται «οχλήσεις» από τις προϊστάμενες δικαστικές και πολιτικές τους αρχές, προκειμένου να επισπεύσουν την έρευνά τους και να μην «σέρνεται» . Κατά το πόρισμα δεν πρόκειται για πιέσεις, καθώς πρόκειται για προϊσταμένους τους.

Σχετικά με τη «λίστα Κουσελά» με φοροφυγάδες, που σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει στο υπουργείο αλλά δεν αξιοποιήθηκε (σύμφωνα με τις αρχικές του καταγγελίες) μετά την αντικατάστασή του, οι προϊστάμενες δικαστικές αρχές (ο προϊστάμενος κ. Ν. Παντελής και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) φέρονται να τους ζήτησαν να εξακριβώσουν πρώτα την ύπαρξη της λίστας και εν συνεχεία να προσχωρήσουν σε προκαταρκτική εξέταση. Οι ίδιοι οι εισαγγελείς όμως έκριναν πως έπρεπε να προχωρήσουν σε προκαταρκτική εξέταση ούτως ή άλλως, όπως και έπραξαν.

Για τη διερεύνηση του ζητήματος του μεγαλοτραπεζίτη, οι εισαγγελείς φέρονται να δέχθηκαν απειλές μέσω μεγαλοδημοσιογράφου, ο οποίος τους ανέφερε ότι απειλείται και ο ίδιος και τους ανακοίνωσε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό τους από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος.

Αρχικώς ο κ. Πεπόνης, ο οποίος έγινε αποδέκτης των απειλών θεώρησε σοβαρή την υπόθεση και ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια όμως δεν έδωσε συνέχεια ζήτημα, γιατί θεώρησε πως δεν έχει βάση. Για την ίδια υπόθεση οι εισαγγελείς ανέφεραν πάντως ότι ερωτήθηκαν και από συνταξιούχο δικαστικό.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για επικοινωνικό τέχνασμα των εισαγγελέων και ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους ανθρώπους από τος οποίους απειλήθηκαν.

Ο φάκελος του πορίσματος παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Παπαϊωάννου θα κρίνει αν θα παραμείνουν στη θέση τους οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ή εάν θα απευθύνει ερώτημα στο δικαστικό συμβούλιο για αντικατάστασή τους, καθώς δεν έχουν ανακαλέσει την παραίτησή τους.

Διαβάστε ποια ονόματα έδωσαν Πεπονής και Μουζακίτης στις καταθέσεις τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.