Fitch: “Χρεοκοπία με ευρώ για την Ελλάδα”

Γιατί η fitch θεωρεί πως η Ελλάδα είναι σίγουρο πως θα χρεοκοπήσει; Ποια η εκτίμηση της fitch για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;

Την εκτίμησή ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στην Ευρωζώνη έκανε το κορυφαίο στέλεχος της Fitch, Ντέιβιντ Ράιλι, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατών του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Ο Ντέιβιντ Ράιλι, εξέφρασε, ακόμη, την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκροής των κεφαλαίων από την ευρωζώνη ή ακόμη και διάλυσης της ζώνης του ευρώ.

Το στέλεχος ανέφερε την εκτίμηση του οίκου fitch πως η επιβίωση της Ευρωζώνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην Ιταλία -τονίζοντας την άποψή της πως η Ρώμη πρέπει να βάλει στην άκρη τη λιτότητα και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.

«Δεν πιστεύουμε μεν πως η λιτότητα είναι πολιτική που υπονομεύει τον εαυτό της, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται η Ιταλία, η περαιτέρω λιτότητα πιθανότατα δεν θα είναι δυνατή» είπε ο Ράιλι, λέγοντας πως η ιταλική κυβέρνηση «πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις δυναμικές ανάπτυξης, για να αποφύγει την χρεοκοπία».

Σε ότι αφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν αναμένεται η χώρα να επιστρέψει σε καθεστώς θετικής προοπτικής πριν το 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.