Έτσι κάηκε ο κινηματογράφος Αττικόν [φωτο]

Μεγάλη φωτιά προκάλεσε υλικές ζημιές στον ιστορικό κινηματογράφο Αττικόν. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό;

Ένα από τα κτίρια που παραδόθηκαν στην φωτιά από τα χτεσινά επεισόδια είναι και ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν που χτίστηκε το 1914. Δημιουργός του ο αρχιτέκτονας και καθηγητής του ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολούδης και αμέσως μετά από την ανέγερσή του άρχισαν να κτίζονται και άλλοι κινηματογράφοι.

Από το 1929 και μετά λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα. Το Αττικόν ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Το Aττικόν στην Κατοχή είχε επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες.

Το Αττικόν είναι ένας από τους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης. Στην -σχεδόν- αιωνόβια ζωή του έχει φιλοξενήσει μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και την πρώτη ροκ-όπερα της Ελλάδας. Σήμα κατατεθέν του σινεμά είναι, φυσικά, ο εντυπωσιακός του πολυέλαιος.

Δείτε εικόνες από την φωτιά στον κινηματογράφο Αττικόν :

Διαβάστε ποια άλλα ιστορικά κτίρια καταστράφηκαν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!