Κατάθλιψη: ποιοι κινδυνεύουν λόγω κρίσης

Ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα, ώστε να πάθουν κατάθλιψη λόγω της κρίσης; Γιατί η οικονομική δυστυχία οδηγεί σε κατάθλιψη;

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οδηγεί τους πολίτες της στην απελπισία και την κατάθλιψη. Στοιχεία σοκ.

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα του 1ου Συνεδρίου Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων για την αύξηση των ψυχικά ασθενών, λόγω κατάθλιψης την τελευταία τριετία στην Ελλάδα.

Σε έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Χιώτης, ειδικευόμενος ψυχίατρος στον Ευαγγελισμό, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει παρατηρηθεί αύξηση, σε ποσοστό 118%, των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-20011.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ψυχικά νοσούντων, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 134% των ασθενών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ενώ η αύξηση αριθμού των εργαζόμενων ασθενών είναι της τάξης του 165%.

Το ποσοστό των ανέργων και των απόρων ασθενών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75% και όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ασθενών, στις ηλικίες άνω των 50, δηλαδή μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 44%.

Αντίστοιχη αύξηση ποσοστών κατάθλιψης, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

«Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και οι υποχρεώσεις του επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι οριζόντια, κλαδικά, ηλικιακά ή ρατσιστικά. Τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους», τόνισε ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Συνεδρίου και διευθυντής του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός, όπου έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση, κατά 92%, των ψυχικά ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης.

“Ο χώρος απασχόλησης του ψυχιάτρου είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι τα άσυλα και τα νοσοκομεία, αλλά κυρίως οι χώροι εργασίας, διημέρευσης και ανάπαυσης των ανθρώπων” πρόσθεσε.

Διαβάστε ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία και πια ξανθιά παρουσιάστρια βρίσκεται σε κατάθλιψη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.