Στον αέρα το νέο μνημόνιο: που διαφωνούν οι αρχηγοί

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η συνάντηση των αρχηγών για την επικύρωση των μέτρων του νέου μνημονίου. Που διαφώνησαν ριζικά Σαμαράς-Καρατζαφέρης με τα νέα μέτρα και γιατί σκέφτονται να μην τα ψηφίσουν; Τι δήλωσαν οι αρχηγοί;

Το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, που ξεκίνησε το απόγευμα.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, εκτός από ένα, το οποίο συζητά αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαδήμος με εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ασυμφωνία στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Παπαδήμος υποδέχθηκε τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η πρωθυπουργική ανακοίνωση

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος το οποίο συνοδεύει την χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας τα επόμενα χρόνια και υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.»

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την 01:00 (ξημερώματα Πέμπτης) από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά από σύσκεψη σχεδόν επτάμιση ωρών του κ. Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συζήτηση αυτή θα γίνει του πρωθυπουργού με την τρόικα γίνεται αμέσως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα στις 19:00 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, το οποίο αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με την τρόικα.

Αντώνης Σαμαράς: «Υποχρέωσή μας η σκληρή διαπραγμάτευση»

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο». Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη διακόπηκε μετά την επιμονή του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει οριζόντια περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και να μην μεταφερθεί το πρόβλημα στις κύριες.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμη, έχει να κάνει με τις συντάξεις. Πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μη διαπραγματεύομαι σκληρά και ουδόλως με ενδιαφέρει αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση.

Ζήτησε διαβεβαιώσεις ο Γ. Καρατζαφέρης

Επιμένει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στις έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα μέτρα είναι σύννομα και πως θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, αποχωρώντας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωσή της, έκανε μια δήλωση παραπέμποντας σε ένα ποίημα του Καβάφη. Είπε ότι «ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι – το σωστό – εις όλην τη ζωή του».

«Έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στη σύσκεψη τόνισε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντήσει από τη στιγμή που δεν έχει τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι είναι σύννομα αυτά τα μέτρα, και ότι βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Κατέληξε λέγοντας ότι απευθύνθηκε στους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό και είπε τα εξής:

«Όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε είμαι μαζί σας. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε πως «έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο». Είπε επίσης ότι τα όσα ζήτησε περί απόφανσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα δεν υλοποιήθηκαν. «Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν.

Διαβάστε πόσο μειώνονται μισθοί-συντάξεις, λόγω των νέων μέτρων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.