Τσικνοπέμπτη:Το έθιμο και που θα φάτε καλά και φθηνά

Ποιο είναι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης; Σε ποια εστιατόρια μπορείτε να φάτε σήμερα καλά και φθηνά;

Τσικνοπέμπτη σήμερα και τα ψητά έχουν την τιμητική τους! Κοκορέτσι, εξοχικό , παϊδάκια και άλλα φαγητά ολόγυρα μεταμφιέζουν το αποκριάτικο τραπέζι σε γιορτινό.

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται αλώστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.

Το ετήσιο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, γίνεται την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες. Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν φυσικά στις ταβέρνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες σε εστιατόρια.

Αν νομίζετε ότι είμαστε μόνο εμείς κάνετε λάθος. Γερμανιστί υπάρχει το “Schmutziger Donnerstag” , το “Mardi Gras” γαλλιστί αλλά και φυσικά το “Mardi Gras” αγγλιστί στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στη Νέα Ορλεάνη που είναι κάτι σαν τη δική μας Τσικνοπέμπτη.

Κρέας λοιπόν, ψητό ως επί το πλείστον, απαραίτητα τσικνιστό. Δείτε ορισμένες ταβέρνες και εστιατόρια που μπορείτε να φάτε καλά και φθηνά .

Τέλης
Με τα χέρια! Αν τύχει να περάσετε σε αυτή τη ταβέρνα τη τσίκνα σας, θα δείτε ασύλληπτες ποσότητες από μπριζολάκια να ετοιμάζονται. Η εμπειρία υποχρεωτική για όποιον θέλει να λέγεται Αθηναίος.Βρίσκεται Ευριπίδου 86 .

Χρύσανθος
T-bone ή μπριζόλα; Η ταβέρνα αυτή φημίζεται στα βόρεια για τις μπριζόλες του και τα ευμεγέθη Τ-bone steaks καθώς και για τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες του. Μεταμορφώσεως & Κολοκοτρώνη 10, Άνω Βριλήσσια.

Το κουτούκι του Κανούση
Εδώ θα έρθετε για την αυθεντική ατμόσφαιρα σε στιλ παλιάς ταβέρνας, με παρα­δοσιακούς μεζέδες και βέβαια κοψίδια. Καρπάθου 22, Κηφισιά.

Στέκι του Ηλία
Παράδοση στα παϊδάκια. Μπορείτε να περάσετε Τσικνοπέμπτη εκεί με πολιτικούς και καλλιτέχνες. Αν είναι γεμάτος, αναζητήστε την τύχη σας, στον ίδιο πεζόδρομο, στις δύο αντίστοιχης ποιότητας ταβέρνες. Θεσσαλονίκης 7, Θησείο.

Κληματαριά
Μετά μουσικής Ανάμεσα στα ασιατικά μικρομάγαζα που έχουν κατακλύσει την περιοχή, θα βρείτε μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα. Μπουζούκι και κρέατα στη σχάρα στη cult ταβέρνα με φανατικούς θαμώνες κάθε ηλικίας. Πλ. Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά.

Καραβίτης
Η ταβέρνα με τα βαρέλια και την παλιά σόμπα, ίδιο κι απαράλλαχτο από την εποχή που η Βασιλέως Κωνσταντίνου. Πάντα γεμάτο νεολαία που τρώει παϊδάκια, κρεατικά στη σχάρα. Αρκτίνου 33 & Παυσανίου 4, Παγκράτι.

Δείτε τα καλύτερα άρματα στο πατρινό καρναβάλι 2011 .

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.