Alpha Bank: ποιες αλλαγές στην ανταγωνιστικότητα Ελλάδας

Πως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας εγχώριας παραγωγής θα αυξήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Alpha Bank;

Για νέο πλαίσιο λειτουργίας και θεμελιώδη μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας και του τρόπου δημιουργίας εισοδημάτων στην χώρα, στη βάση της αύξησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του δανεισμού από το εξωτερικό, κάνει λόγο η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της report, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής, πράγμα που μπορεί να γίνει με υψηλότερους ρυθμούς και σε ισχυρότερες βάσεις από την εύθραυστη ανάπτυξη και πρόσκαιρη αύξηση των εισοδημάτων που επιτυγχανόταν στο παρελθόν μέσω ανεξέλεγκτου δανεισμού από το εξωτερικό.

«Ήδη, τα εισοδήματα των συντελεστών παραγωγής στην εγχώρια οικονομία έχουν μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της ταχείας μείωσης των καθαρών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό όσο και λόγω της ύφεσης», επισημαίνει η Alpha Bank.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι τα εισοδήματα αυτά θα μειωθούν ακόμη περισσότερο αν η συνεχιζόμενη μείωση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό δεν αντισταθμιστεί με ανάλογη αύξηση της εγχώριας- διεθνώς ανταγωνιστικής παραγωγής, δηλαδή με αύξηση των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών της Ελλάδας.

Ήδη, συνεχίζει η Alpha Bank, οι εγχώριοι παραγωγικοί συντελεστές μοιράζονται μόνο την πραγματική διεθνώς ανταγωνιστική αξία του προϊόντος που παράγουν καθώς τα εισοδήματά δεν αυξάνουν πια με δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε στην περίοδο πριν το 2009.

«Έως το 2009 η Ελλάδα απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης των ξένων και των εγχώριων επενδυτών οι οποίοι συνέβαλαν στην καθαρή εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, ύψους € 30,5 δις το 2008 και € 21,6 δις το 2009.

“Τα κεφάλαια αυτά ήταν καθαρές εισροές κεφαλαίων στη χώρα, δηλαδή προκύπτουν μετά την αφαίρεση των πληρωμών χρεολυσίων ή των εκροών κεφαλαίων από ρευστοποιήσεις επενδύσεων ξένων κατοίκων στην Ελλάδα ή για επενδύσεις εγχώριων κατοίκων στο εξωτερικό. Είναι κεφάλαια που αύξαναν την ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και τα εισοδήματα στην εγχώρια οικονομία. Κάλυπταν το μέρος των ελλειμμάτων του δημοσίου που δεν καλυπτόταν από δανεισμό από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα».

Μετά την κρίση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα αντιστράφηκαν απότομα και έγιναν καθαρές εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα, ύψους € 8,75 δις το 2010 και € 21,5 δι το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το δανεισμό από το ΔΝΤ και τη Ζώνη του Ευρώ, αν η Ελλάδα προσπαθούσε να εξυπηρετήσει πλήρως τη ζήτηση για εκροές κεφαλαίων (δηλαδή τα χρέη της σε ξένους επενδυτές) το 2010 και το 2011, η εγχώρια αγοραστική δύναμη θα ήταν μειωμένη το 2011 κατά περίπου € 50 δις έναντι του 2009.

Παρόλα αυτά, το πλεόνασμα του λογαριασμού κεφαλαίων μειώνεται σημαντικά από έτος σε έτος (αντί της σημαντικής, ετήσιας αύξησής του στην περίοδο 2001-2009) και το 2011 το πλεόνασμα αυτό (και, επομένως, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) ήταν κατά € 12,05 δις χαμηλότερο από το 2008. Επιπλέον, στην περίοδο 2008-2011 μειώθηκε σημαντικά και το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ).

Η μείωση του πλεονάσματος του λογαριασμού κεφαλαίων θα συνεχιστεί στα επόμενα έτη και, με τον τερματισμό του δανεισμού από τη ΖτΕ και από το ΔΝΤ, μετά το 2014 και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση ύψους 4,5% του ΑΕΠ μετά το 2013 (που θα καλύπτουν το κύριο μέρος των πληρωμών τόκων για την εξυπηρέτηση του σημαντικά μειωμένου δημοσίου χρέους), το πλεόνασμα του λογαριασμού κεφαλαίων θα ελαχιστοποιηθεί, ή/και μπορεί να μετατραπεί σε έλλειμμα (δηλαδή σε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών).

Αυτό δεν θα είναι πρωτοφανές παγκοσμίως διότι υπάρχουν πολλές χώρες στον Κόσμο, όπως η Κίνα και οι άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας και ακόμη και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία που διατηρούν συστηματικά ελλείμματα στο Λογαριασμό Κεφαλαίων τους (πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους) και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Διαβάστε ποιες οι εκτιμήσεις της Alpha Bank για την ανάπτυξη της Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.