Eπίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: ποια τα νέα κριτήρια

Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου Εργασίας για τον περιορισμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας; Ποια τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται;

Ο περιορισμός των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων και επιδόματος ανεργίας στο μισό και η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας.

Θεσπίζονται νέα κριτήρια, που θα θέτουν περιοριστικούς όρους και εισοδηματική οροφή, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία, των ενδιαφερομένων που ξαναγράφτηκαν πρόσφατα στη λίστα, οπότε και αποκαλύφθηκαν οι 40.000 μαϊμού δικαιούχοι.

Η αρχή για τη μείωση των δικαιούχων έγινε με το ΕΚΑΣ στο οποίο τέθηκαν πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια και η κατοχή ακινήτων, καθώς και το επίδομα ανεργίας το οποίο μειώνεται κατά 22%, εφόσον είναι συνδεδεμένο με τους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στο 25πλάσιο του ισχύοντος ημερησίου επιδόματος που προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.

Μερικά από τα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα είναι η επιβολή πλαφόν 15.000 ευρώ.

Δηλαδή όσοι λαμβάνουν αυτό το ποσό από άλλες δραστηριότητες (π.χ ενοίκια κτηρίων, μερίσματα κ.α) δεν θα παίρνουν επίδομα εφόσον βγαίνουν άνεργοι. Αντίθετα θα λαμβάνουν ένα κουπόνι απασχόλησης με το οποίο θα επαναπροωθούνται σε θέσεις απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον σε άλλα 16 επιδόματα θα υπάρξουν αλλαγές:

1. Το ΕΚΑΣ δεν θα το παίρνουν όσοι συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών ή εκείνοι που έχουν εισόδημα πάνω από το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

2. Θα περιοριστεί το επίδομα απορίας που χορηγεί το υπουργείο Υγείας σε εμφανιζόμενους άπορους. Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται στα 900 ευρώ και χορηγείται άπαξ κάθε έτος. Θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια (7.000 ευρώ) ετήσιο εισόδημα, καθώς και το κριτήριο της περιουσίας.

Θα επανεξεταστούν και θα υποστούν επίσης αλλαγές:

1. Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας για άνεργους 45- 65 ετών, που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

2. Τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας (παροχή σε 150.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών όπως οικοδόμοι, δασεργάτες, κ.λπ).

3. Τα επίδομα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως 29 ετών που παραμένουν άνεργοι για 12 μήνες τουλάχιστον από την ημέρα εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων.

4. Τα ειδικά βοηθήματα σε ανέργους μετά τη λήξη της επιδότησης εργασίας που όμως καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.804 ευρώ, (π.χ σε αποφυλακισμένους, παλλινοστούντες κ.).

5. Οι παροχές αφερεγγυότητας του εργοδότη σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή τέθηκαν σε εκκαθάριση και οφείλονται αποδοχές που εμπίπτουν το τελευταίο εξάμηνο.

6. Τα επίδομα στράτευσης σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση.

7. Τα επίδομα σε περίπτωση διαθεσιμότητας, που είναι το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των 2 τελευταίων μηνών που λάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

8. Οι παροχές ασθένειας σε είδος σε μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών.

9. Οι παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους μεταξύ 29 και 55 ετών που καλύπτονται για 2 χρόνια.

10. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους έως 29 ετών.

11. Η προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος (κάλυψη από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στο ΛΑΕΚ).

12. Η 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας τοκετού και λοχείας.

13. Οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας όπως είναι η πληρωμή διαφορών επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας από την Εργατική Εστία.

14. Το οικογενειακό επίδομα σε μισθωτούς με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Διαβάστε ποιες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.