Συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι

Διαβάστε μία πολύ απλή και εύκολη στην εκτέλεση συνταγή για το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους, Πασχαλινό τσουρέκι.

Το σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι είναι σίγουρα διαφορετικό από το έτοιμο του ζαχαροπλαστείου ή του φούρνου. Η συνταγή είναι πολύ απλή και έτσι ο καθένας θα μπορούσε να κάνει ένα πολύ ωραίο δώρο στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει από μόνος του να φτιάχνει Πασχαλινό τσουρέκι καθώς η συνταγή ακολουθεί παρακάτω.

Διαβάστε τη συνταγή για το Πασχαλινό Τσουρέκι:

ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά αλεύρι δυνατό
• 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
• 3 1/2 κούπες ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
• 2 κουταλιές σπορέλαιο
• 10 αυγά
• 1 κούπα γάλα καυτό
• 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε.

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.

Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Μην περιμένετε ν’ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.
Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 – 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.

Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ’ αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30′ περίπου.

Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20′ – 25′, ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα Πασχαλινά τσουρέκια στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.

Διαβάστε τη συνταγή για πολίτικη Βασιλόπιτα και τσουρέκι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.