Geuro: το νέο νόμισμα για την Ελλάδα

Ποιο είναι το νέο νόμισμα Geuro που πρότειναν για την Ελλάδα; Ποιος ανέφερε διαφορετικό νόμισμα για τη χώρα μας;

Ο επικεφαλής οικονομόλογος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Τόμας Μέγιερ από την πλευρά του προτείνει τη χρήση ενός εσωτερικής χρήσης νομίσματος, ειδικά για την Ελλάδα, με στόχο να πληρώνονται με αυτό οι εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας.

Στο σενάριο αυτό και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν εισήγηση της τρόικας για μερική στάση πληρωμών προς την Ελλάδα, “θα μπορούσαν να εκδοθούν IoUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής) τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα ως αναγνώριση της οφειλής μέχρι να βρει μετρητά σε ευρώ.

Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό”, προτείνεται σε έκθεση της Deutsche Bank.

“Το νέο νόμισμα Geuro αυτό θα είναι φθηνότερο και ενδιάμεσο και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το euro, ενώ βασικός του σκοπός θα είναι η πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών”, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής.

Στη σχετική έκθεση που υπογράφει ο Τόμας Μέγιερ, σημειώνεται ότι εξετάζει το πώς θα μπορούσε να κινηθεί και να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσουν στις επικείμενες εκλογές “δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε πάγωμα του μνημονίου και σε πάγωμα της πληρωμής των δόσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης.

Όσον αφορά στην αξία του, το Geuro θα είναι 50% ή και περισσότερο υποτιμημένο σε σχέση με το euro, δίνοντας όμως στην εσωτερική αγορά αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή την ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα προωθήσει και τις ελληνικές εξαγωγές, προσφέροντας έτσι στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει του σχεδίου Μέγιερ, οι μισθοί επίσης θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες να επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, έστω και τυπικά.

“Όταν πάλι σύμφωνα με τον Mέγιερ, η ελληνική οικονομία ξαναβρεί το ρυθμό της θα μπορέσει να μεταβεί γρήγορα πάλι στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. επαναφέροντας το euro”, καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε που θα οδηγήσει μία επιστροφή στη δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.