Κίνδυνος χρεοκοπίας: γιατί μας απειλεί η Ευρώπη

Γιατί μας απειλούν με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ οι ευρωπαίοι αξιοματούχοι; Ποιος ο κίνδυνος να μην δοθεί η δόση του Μαΐου;

Απόρριψη του μνημονίου οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδό της από το ευρώ, προειδοποίησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, συνιστώντας στη χώρα μας να μείνει πιστή στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει υπόψη της πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα εξυγίανσης του μνημονίου εάν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία», είπε ο Asmussen σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Από την άλλη πλευρά πολλά σενάρια ακούγονται για τη δόση του Μαΐου; Τι θα γίνει με τη δόση του Μαΐου που περιμένουμε από την τρόικα; Θα εκταμιευθεί;

Πιθανότατα ναι, πλην απροόπτου. Η δόση αυτή, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, είναι υπόλοιπο από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που έχει ήδη εγκριθεί και δεν υπάρχουν μνημονιακές προϋποθέσεις για την έγκρισή της. Κανονικά αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας. Προορίζεται πάντως σχεδόν στο σύνολό της για εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, για ομόλογα της ΕΚΤ 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 18/5, καθώς και για την πληρωμή τόκων ύψους 300 εκατ. ευρώ και το ομόλογο του αγγλικού δικαίου ύψους 435 εκατ. ευρώ που δεν μπήκε στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου, εφόσον τελικά πληρωθεί, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Πάντως, από ‘κεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο.

Κοινοτικές πηγές στην Ευρώπη και στην Αθήνα διαμηνύουν ότι, αν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις πως θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και δεν συμφωνηθούν οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν θα δοθεί η δόση, η οποία ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από την άλλη, δέχονται ότι υπάρχουν περιθώρια κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά μόνο για περιορισμένες αλλαγές, που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν π.χ. από τη μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση. Η επαναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε να αφορά την παράταση κατά έναν χρόνο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για να μην υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, αναφέρουν οι κοινοτικές πηγές.

Ανάλογη με των Βρυξελλών, αναμονής, αλλά και διαλλακτικότητας, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει τα εσωτερικά της χώρας, ούτε να του χρεωθεί ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Πηγή του ΔΝΤ ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι το Ταμείο θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο εφόσον υπάρξει κυβέρνηση».

Διαβάστε γιατί ο Ρουμπινί θεωρεί πως η Ελλάδα είναι κοντά στη χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.