Νέες εκλογές 2012: πρώτες εκτιμήσεις για αποτελέσματα

Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων στις νέες εκλογές 2012; Δείτε αναλυτικά που θα κινηθούν τα κόμματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων.

Παίζουν δυο ημερομηνίες και τρία πρόσωπα. Τα τρία πρόσωπα αφορούν στο ποιος θα είναι ο επόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (διαβάστε εδώ ποιοι είναι οι υποψήφιοι).

Εκλογές οι οποίες θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν είτε στις 10 είτε στις 17 Ιουνίου με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αυτή η σύσκεψη θα έχει κατάληξη, δεν θα είναι ένα ακόμη ναυάγιο, οι προηγούμενες ωστόσο δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκρηκτική, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών 2012, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, που όμως δεν έχουν πια και τη μεγαλύτερη φερεγγυότητα, είναι οι εξής:

– Η ΝΔ, στις νέες εκλογές 2012 θα αυξήσει ελαφρά τα ποσοστά της και πιθανότατα να ξεπεράσει το 20% με ταβάνι το 22-23%.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κινηθεί ανοδικά. Υπάρχει βέβαια και η εκτίμηση ότι μπορεί να έχει κάποιες απώλειες λόγω «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και πιθανής δυσαρέσκειας εξαιτίας της στάσης του στις διερευνητικές εντολές, σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος για τις εκλογές 2012.

– Το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμείνει στα ποσοστά του, που πήρε στις προηγούμενες εκλογές 2012.

– Οι Ανεξάρτητοι ΄Ελληνες πιθανότατα θα έχουν απώλειες λόγω επιστροφής ψηφοφόρων στη στέγη της ΝΔ.

– Το ΚΚΕ που βγήκε αλώβητο από τη φάση των διερευνητικών εντολών είναι πιθανό να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αν και η ακαμψία του μπορεί να διώξει κάποιους ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Η ΔΗΜΑΡ μάλλον θα περιορίσει την εκλογική της δύναμη, καθώς θα συμπιεστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα επιβιώσει πολιτικά.

– Η Χρυσή Αυγή είναι βέβαιο ότι θα απωλέσει σημαντικό μέρος στις νέες εκλογές 2012 από τη στιγμή που τη “γνωρίσαμε” καλύτερα.

– Η Δημιουργία Ξανά εμφανίζει δυναμική στην κοινωνία και είναι πιθανό να μπει στην επόμενη Βουλή, καθώς θεωρείται ένα φρέσκο κεντρώο κόμμα με στελέχη που δεν έχουν σχέση με το παλαιοκομματικό καθεστώς.

– Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, στην περίπτωση που συνεργαστεί τελικά με τη Δράση του Στεφανου Μάνου, θα παλέψει να εισέλθει στη Βουλή, σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελέσματος.

– Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι δύσκολο να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή, αν και βρίσκονται μια ανάσα από την επόμενη Βουλή.

– Ο ΛΑΟΣ έχει δύσκολο έργο, καθώς η ΝΔ θα επαναπατρίσει πολλούς ψηφοφόρους και ελπίζει μόνο στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της ΧΑ.

Η αποχή τέλος είναι μια απρόβλεπτη παράμετρος για το αποτέλεσμα των εκλογών 2012, με άγνωστες επιπτώσεις, και οι προσεγγίσεις διίστανται. Από τη μια, υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί λόγω της προσφυγής στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και του αυξανόμενου κλίματος δυσαρέσκειας από το ναυάγιο των διερευνητικών εντολών, από την άλλη μπορεί να μειωθεί λόγω της πόλωσης που θα υπάρξει στο πλαίσιο της.

Δείτε τη νέα δημοσκόπηση-φωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.