Υπηρεσιακή κυβέρνηση: ποιοι υπουργοί μένουν, ποιοι φεύγουν

Ποια θα είναι η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οριστεί μέχρι τις νέες εκλογές 2012; Ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν;

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με αντικείμενο τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές 2012.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ακολούθησαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Δεν παρέστη ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για τις θέσεις του κόμματός του όσον αφορά στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις εκλογές 2012.

Για τη θέση του πρωθυπουργού το κόμμα του επιθυμεί την τοποθέτηση ενός από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ έκανε ειδική μνεία για τα πρόσωπα που θα προτείνει το κόμμα του στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως για το υπουργείο Εξωτερικών θα προτείνει τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ήφαιστο, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ζητήσει την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Γράψα.
Στη διάρκειας της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθούν τόσο το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης όσο και η ημερομηνία των εκλογών 2012.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, “αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών 2012 και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή”.

Άγνωστο παραμένει αν ο Λουκάς Παπαδήμος θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Κι αυτό διότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού.

Επίσης ερώτημα είναι αν θα μείνουν στη θέση τους οι πολιτικοί υπεύθυνοι σε πολιτικά υπουργεία όπως το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικώς για τον Τάσο Γιαννίτση, το ΚΚΕ διά της Αλέκας Παπαρήγα έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να είναι εκείνος ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών 2012.

Αύριο Πέμπτη ορκίζεται η νέα Βουλή η οποία θα εκλέξει Προεδρείο και στη συνέχεια θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών 2012, με τις νέες κάλπες να στήνονται στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.

Το ερώτημα είναι τι θα προκύψει από τις νέες εκλογές 2012. Την αγωνία του πολιτικού κόσμου περιέγραψε με την τοποθέτησή του στη σύσκεψη της Δευτέρας με τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και ο Κουβέλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας λέγοντας: “Πιστεύει κανείς ότι οι εκλογές θα φέρουν ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα καθίσουμε πάλι φτου κι απ’ την αρχή να αναζητούμε κάποια λύση;”.

Δείτε ποιος ο νέος πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.