Αστέρας Βουλιαγμένης: ποιοι τον αγοράζουν

Σε ποιους έχει σκοπό το ελληνικό κράτος να πουλήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης; Πόσο θα είναι το κέρδος για το ελληνικό δημόσιο;

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, και ελάχιστα 24ωρα μετά την εκλογική αναμέτρηση, επανήλθε στο προσκήνιο η πώληση ενός εκ των σημαντικότερων κρατικών ακινήτων, του Αστέρα Βουλιαγμένης, βασικός μέτοχος του οποίου είναι, ως γνωστόν, η Εθνική Τράπεζα. Και επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή ένα δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg που ανάφερε ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δρομολογεί την άμεση πώληση της «Αστήρ Παλάς», ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αξία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, Αρ. Καρυτινός, «Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται για την πώληση της Αστήρ Παλάς». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο, ήδη καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο–φιλέτο και θέλουμε να το εκμεταλλευθούμε το περισσότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Καρυτινός.

Ως προς την αξία του Αστήρ Παλάς μπορεί η χρηματιστηριακή αξία πλέον να ανήλθε κοντά στα 200 εκατ. ευρώ μετά την άνοδο των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, ωστόσο τόσο αυτό το νούμερο όσο και το ποσό των 250 εκατ. που ακούγεται ως διαρροή ότι ικανοποιεί την ΕΤΕ μόνο ως… αστεία κρίνονται από την αγορά. Στο δημοσίευμα ο κ. Ταπραντζής φέρεται να δήλωσε ότι εάν συμπεριληφθεί η αξία της γης, που εν μέρει ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε το ποσό που μπορεί να αντληθεί είναι πολλαπλάσιο. Θυμίζουμε τα όσα έχει αναδείξει η στήλη περί εκτιμήσεων για αντικειμενική αξία του συγκροτήματος που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, μια και ξαφνικά άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την αξιοποίηση του «φιλέτου» του Αστέρα, υπενθυμίσουμε ότι η στήλη μόλις πριν από 2-3 μήνες είχε αποκαλύψει το σχέδιο που κυοφορούσε η τότε κυβέρνηση. Το οποίο θυμίζουμε ότι έδινε τη δυνατότητα για την ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών συνολικού εμβαδού 12.000 έως 15.000 τετραγωνικών μέτρων στο αποτύπωμα της «Αφροδίτης», στον χώρο δηλαδή όπου εκτείνεται σήμερα το τρίτο ξενοδοχείο του συγκροτήματος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσιών ακινήτων) έδινε τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου πολλών χρήσεων με διαφορετικούς συντελεστές για κάθε χρήση! Σημειώνεται ότι στην κυριότητα του Ταμείου έχει περιέλθει η έκταση που περιβάλλει το ξενοδοχείο Αφροδίτη, ενώ η υπόλοιπη έκταση, όπου έχουν ανεγερθεί τα Αρίων και Ναυσικά, ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για το συγκρότημα έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο Ελληνες εφοπλιστές, κάποιοι εκ των οποίων φέρονταν μάλιστα να έχουν γκρουπαριστεί και να προσφέρουν παλιότερα ένα ποσόν της τάξεως των 550-550 εκατ. ευρώ, όσο και ξένοι επενδυτές (π.χ. Κατάρ). Ωστόσο, ακόμα και αυτή η τιμή είναι χαμηλή με βάση την αντικειμενική αξία που έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 960 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ποια ελληνικά προιόντα κάνουν θραύση στο εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.