Καταθέσεις: πώς θα επηρεαστούν από τη δραχμή

Πώς θα επηρεαστούν οι καταθέσεις από το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή; Ποιες επενδύσεις για καταθέσεις θα είναι ασφαλείς;

Ποιες τοποθετήσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον των ελλήνων καταθετών. Ποια μπορεί να είναι η συμπεριφορά τους σε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή και τι αποδόσεις παρουσιάζουν.

Σε γόρδιο δεσμό αποδεικνύεται ότι οδηγείται η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων από τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η ανησυχία για ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή προκαλεί μετακινήσεις κεφαλαίων εντός Ελλάδας, αλλά και προς το εξωτερικό. Και καθώς ανάλογες κρίσεις ανά τον κόσμο έχουν εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες οικονομικών καταστροφών, προκαλώντας μαζική έξοδο καταθέσεων, το φαινόμενο μετατρέπεται σταδιακά σε μείζονα απειλή για τις ελληνικές τράπεζες, που ακόμη την αντιμετωπίζουν με επιτυχία.

Ειδοποιός διαφορά, βέβαια, της ελληνικής περίπτωσης από τις ανάλογες περιπτώσεις της οικονομικής ιστορίας το γεγονός πως στην τρέχουσα συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση τροφοδοτεί με συνεχή ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται το χειρότερο δυνατό σενάριο και οι σχετικές ανησυχίες καθίστανται, εν μέρει, ηπιότερες. Παρά ταύτα, οι καταθέτες, με βάση τις κινήσεις τους τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, τείνουν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε μια μικρή ομάδα προϊόντων και λογαριασμών που διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά ασφάλειας, ρευστότητας που επιτρέπει εύκολη είσοδο και έξοδο και, κατά την αντίληψή τους, προστασία από ένα «νομισματικό ατύχημα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπιστούν επενδύσεις και καταθέσεις στο εξωτερικό, κυρίως όσον αφορά ενδεχομένη φορολόγησή τους σε περίπτωση επαναπατρισμού τόκων ή και κεφαλαίων. Μύθο χαρακτηρίζουν, πάντως, νομικοί κύκλοι την εκτίμηση ότι μπορεί να επηρεαστεί το νόμισμα αποτίμησης ελληνικών επενδύσεων ή καταθέσεων στο εξωτερικό από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Με απλά λόγια, καταθετικός λογαριασμός σε ευρώ στη Γερμανία δεν μετατρέπεται σε ισόποσο λογαριασμό σε δραχμές. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες ως θεματοφύλακες δεν επηρεάζονται ούτε και από τα χειρότερα σενάρια. Η περιουσία των αμοιβαίων κεφαλαίων φυλάσσεται για λόγους εξασφάλισης και προστασίας των μεριδιούχων σε μια τράπεζα που λειτουργεί μόνιμα στην Ελλάδα (ελληνική ή ξένη), η οποία εκτελεί χρέη θεματοφύλακα.

Ο θεματοφύλακας ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη νομιμότητα των κινήσεων, την τήρηση του κανονισμού, αλλά και μεσολαβεί στην εκτέλεση των εντολών αγοράς και πώλησης χρεογράφων ή μετοχών, σύμφωνα με τις νόμιμες εντολές της εταιρείας διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές σε αυτήν την ενότητα γίνονται για κεφάλαια που διαθέτουν πόθεν έσχες και είναι δηλωμένα στις οικονομικές υπηρεσίες και αφορούν τα σενάρια για το νόμισμα της χώρας, την παραμονή στο ευρώ ή την επιστροφή σε δραχμή, με βάση τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και επαγγελματιών της αγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση, ισχύουν οι επιβαρύνσεις και οι προβλέψεις που υπάρχουν (ή θα θεσμοθετηθούν εκ νέου) περί αμνήστευσης κεφαλαίων, αλλά και οι συνέπειες σε ενδεχόμενες κατηγορίες για «μαύρο» χρήμα.

Διαβάστε τι σημαίνει για δάνεια-καταθέσεις η επιστροφή στη δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.