Προσφορές 2012: ποιες εταιρείες τηλεφωνίας μείωση έως και 80%

Ποιες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις έως και 80%; Πότε θα είναι σε πλήρη ισχύ οι μειώσεις;

Σημαντικές μειώσεις στα έσοδά τους αναμένεται ότι θα έχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο σύνολό τους από την μεγάλη μείωση των τελών τερματισμού στα κινητά δίκτυα την οποία προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, με το νέο Σχέδιο Μέτρων που εξέδωσε και κοινοποίησε στην Κομισιόν, υλοποιώντας σχετική κοινοτική Οδηγία.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο μέτρων της ΕΕΤΤ οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και WIND είναι πάροχοι με σημαντική ισχύ στην αγορά και θα πρέπει να εφαρμόσουν τις σημαντικές μειώσεις, που φτάνουν ως το 80% των τελών τερματισμού για κλήσεις προς τα δίκτυά τους.

Η Επιτροπή προτείνει το τέλος τερματισμού να μειωθεί από τα 4,95 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό που είναι σήμερα στο 1,03 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την πρόταση της ΕΕΤΤ οι χρεώσεις των τελών τερματισμού προς τα κινητά δίκτυα θα προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί σημαντικά το κόστος κλήσης από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό αλλά και μεταξύ των κινητών τηλεφώνων.

Τον Απρίλιο 2013 σε πλήρη ισχύ οι νέες τιμές.

Ο σχεδιασμός της ΕΕΤΤ προβλέπει την ολοκλήρωση της σταδιακής μείωσης σε διάστημα οκτώ μηνών. Η πρώτη μείωση του κόστους θα γίνει την 1η Αυγούστου με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3,60 ευρωλεπτά ανά λεπτό ομιλίας.

Την 1η Νοεμβρίου θα ακολουθήσει μια νέα μείωση του τέλους στα 2,30 λεπτά του ευρώ και από την 1η Απριλίου του 2013 το τέλος τερματισμού θα διαμορφωθεί στα 1,03 λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ η προτεινόμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει και συνολική μείωση των τιμών κλήσεων προς κινητά τηλέφωνα, προς όφελος του καταναλωτή.

Ειδικότερα, για το δίκτυο του ΟΤΕ, το οποίο βρίσκεται υπό ρύθμιση, η μείωση της τιμής των κλήσεων προς κινητά θα ξεπερνά το 45%, κίνηση που αναμένεται να εξοικονομήσει για τους συνδρομητές περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για το 2013.

Βέβαιο πάντως είναι ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την εξέλιξη αυτή, παρότι την ανέμεναν, καθώς θα επιφέρει σημαντική μείωση στα έσοδά τους, τα οποία βρίσκονται «βαρυχειμωνιά» την τελευταία τριετία καταγράφοντας σημαντικές μειώσεις.

Εξάλλου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε αρκετές από τις προτάσεις της ΕΕΤΤ εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το πλάνο εφαρμογής της σταδιακής μείωσης ήταν εξαιρετικά σύντομο και ζητώντας την διεύρυνσή του.

Μάλιστα η Επιτροπή δέχθηκε τις παρατήσεις αυτές καθώς αντί της αρχής του επόμενου χρόνου το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιμηκύνθηκε κατά τρεις μήνες ως την 1η Απριλίου του 2013, όπως χαρακτηριστικά είχε ζητήσει Vodafone προκειμένου να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματά της για το τρέχον έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς.

Αλλαγή στρατηγικής:

Η μείωση των τελών τερματισμού θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος κλήσης προς τα κινητά τηλέφωνα να μειωθεί ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης καλεί από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

Αυτό φυσικά θα πλήξει και τη στρατηγική που είχαν «χτίσει» τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες ενθαρρύνοντας με κάθε μέσο τις κλήσεις εντός του δικτύου τους αφού πλέον θα είναι μικρή η οικονομική διαφορά ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης καλεί εντός του ίδιου ή άλλου δικτύου.

Βέβαιο θεωρείται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της εμπορικής πολιτικής τους καθώς τα έσοδά τους θα έχουν αρνητική επίπτωση λόγω της μείωσης αφού, όπως αναφέρουν υπολογισμοί, το 2010 το ύψος των τελών τερματισμού ανήλθε σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα είναι, βεβαίως, πόσα περιθώρια κινήσεων υπάρχουν αφού ήδη οι εταιρείες έχουν προχωρήσει για παράδειγμα σε μεγάλη αύξηση της ελάχιστης διάρκειας κλήσης στοχεύοντας και πάλι στην ενίσχυση των εσόδων τους.

Από την άλλη το γεγονός ότι οι καταναλωτές, πιεζόμενοι από την κρίση, όλο και περισσότερο περιορίζουν τις δαπάνες για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αύξηση του κόστους των λογαριασμών που φτάνουν στους χρήστες.

Κινήσεις επίσης θα πρέπει να αναμένεται και από την πλευρά των παρόχων σταθερής τηλεφωνίας που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα για μια πιο ευέλικτη εμπορική πολιτική προς τους πελάτες τους προσφέροντας περισσότερο χρόνο ομιλίας προς τα κινητά δίκτυα.

Διαβάστε τις θέσεις εργασίας σε μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.