Τι προτείνει η Κομισιόν για την εγγύηση των καταθέσεων

Tι προτείνει η Κομισιόν για την εγγύηση των καταθέσεων σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε για την προστασία του τραπεζικού κλάδου;

Τις προτάσεις της για την προστασία του τραπεζικού κλάδου και των καταθέσεων παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης που επιδιώκουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρώ.

Η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, καθώς και την εκχώρηση εξουσιών για την επιβολή «κουρέματος» σε όσους έχουν στην κατοχή τους ομόλογα προβληματικών τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να επαναλειφθεί η χαοτική κατάσταση στην οποία οδήγησε η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008.

Παρ’ όλα αυτά, οι προτάσεις αυτές δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το 2015, γεγονός που αφήνει ακάλυπτη αυτή τη στιγμή την Ισπανία και τις τράπεζές της.

Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθεί κάποια στιγμή ένα ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες που έχει τη δικαιοδοσία να κλείνει ή να αναδιαρθρώνει τους προβληματικούς βραχίονες των τραπεζών, καθώς και ότι θα θεσπιστεί ειδικός πτωχευτικός κώδικας για τις τράπεζες που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες θα έχουν την υποχρέωση να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κατάρρευσης τραπεζικού ιδρύματος, δημιουργώντας ειδικό αποθεματικό, με την επιβολή ετήσιου ειδικού τέλους στις τράπεζες, το οποίο θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παροχή έκτακτων δανείων ή εγγυήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κομισιόν θα προτείνει τα εθνικά αυτά ταμεία να έχουν «δύναμη πυρός» η οποία θα αντιστοιχεί στο 1% των καταθέσεων. Μάλιστα, η Κομισιόν προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να στηρίζουν με τα χρήματα αυτά άλλα κράτη μέλη, εφόσον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη παρέμβαση των εθνικών Αρχών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους όταν μια τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, υποχρεώνοντας ακόμη και σε παραίτηση το μάνατζμεντ του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Επιπλέον, το κόστος της τραπεζικής κατάρρευσης, εάν αποτύχουν όλες οι παρεμβάσεις, θα επωμίζονται πρωτίστως οι επενδυτές, είτε είναι μέτοχοι της τράπεζας είτε ομολογιούχοι.

Διαβάστε μύθους και αλήθειες για χρήματα και καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.