Σύνοδος κορυφής: Γαλλία και Ισπανία νίκησαν την Μέρκελ

Γιατί η Σύνοδος Κορυφής παρουσιάζεται ως Γερμανική υποχώρηση; Τι κατάφεραν να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής;

Σε ναυάγιο αρχικά φαίνοταν να καταλήγει η Σύνοδος Κορυφής σύμφωνα με το Associated Press.

Αλλά, “Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους. Είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσθεσε ο Ρομπάι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει 120 δισ. ευρώ στον δοκιμαζόμενο Νότο γιατί δε μπορούσε να ρισκάρει να «πέσουν» στα δίχτυα του μηχανισμού στήριξης και των Μνημονίων η Ισπανία (προς το παρόν μπαίνει μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών της) και τη Ιταλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ρώμη και Μαδρίτη έπαιξαν σκληρό πόκερ μέχρι, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πια, ανάψουν το «πράσινο φως» στο σύμφωνο ανάπτυξης που συμφώνησαν οι 27. Αλλα τελικά «ήραν τις επιφυλάξεις τους», όπως κομψά το έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολαντ, αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία για το σύμφωνο ανάπτυξης, είπε ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια σύγκλιση απόψεων όσον αφορά σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης, παρόλο που, όπως είπε, η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε επίσης ότι “περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

«Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών. Η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία επιθυμεί μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα”, πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες συνεπώς μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο.

Ο Ολάντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς νωρίτερα φερόταν να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως “αν περιμένατε μια απόφαση για μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη, παραπληροφορηθήκατε”.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν νωρίτερα σε συμφωνία όσον αφορά το σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπέϊ.

«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης», δήλωσε ο Βαν Ρόμπέϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση» για την οποία «θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης».

Ωστόσο, Ισπανία και Ιταλία απέσυραν την υποστήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης.

Η Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν, την Πέμπτη, τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές, ανακοινώθηκε από τις αντιπροσωπείες των δύο κρατών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης. Το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο», τόνισε η ιταλική αντιπροσωπεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και οι τοποθέτηση της ισπανικής αντιπροσωπείας.

«Τασσόμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα», επεσήμανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα υπάρξει σύμφωνο χωρίς αυτά τα μέτρα για να ανακουφιστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη λήψη μέτρων ανάπτυξης, συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ποια ήταν η συμφωνία που έκανε η Ισπανία με την Ευρωζώνη, πώς τα πήρε όλα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.