Αντώνης Σαμαράς: “Έτσι θα κυβερνήσω”. Εννέα βήματα

Ποιους άμεσους στόχους ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης; Διαβάστε τις προτεραιότητες που έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός.

Εννέα βήματα που συνοψίζουν και τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων: Αποκρατικοποίησεις, υποδομές που υπολειτουργούν, περιουσία του Δημοσίου, οι πόροι του ΕΣΠΑ, συγχωνεύσεις, ρευστότητα και φοροδιαφυγή, πάταξη της γραφειοκρατίας, οι οφειλές από λαο προς το Δημόσιο τίθενται ως άμεσοι στόχοι, προκειμένου να αντιστραφεί η ύφεση και να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές που «πρέπει» να τεθούν σε εφαρμογή.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κυβέρβηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, θα δώσουμε τη μάχη», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και εντόπισε τις ανάγκες της κοινωνίας: Αλήθεια, Προοπτική, Ελπίδα, Κουράγιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, η χώρα έχει ανάγκη από «ολόκληρη αλήθεια, χειροπιαστή προοπτική, ρεαλιστική ελπίδα, και κουράγιο κάποιου που έχει πρόθεση να σπάσει το αυγό».

Η ενότητα εκφράζεται απο την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, τόνισε, χαιρετίζοντας την δημιουργία νέας κυβέρνησης και τη συμφωνία των τριών κομμάτων που οδήγησε σε αυτή.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους, παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει στόχο να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, η οποία υπονομεύεται από εντός και εκτός συνόρων.

Όπως είπε, ωστόσο, πέρα από τους δείκτες, υπάρχουν και οι άνθρωποι και αυτό είναι εκείνο το οποίο θα αποτελέσει το «αδιάκοπο κριτήριο για κάθε πράξη της κυβέρνησης».

Τα εννέα βήματα της κυβέρνησης Σαμαρά:

1)Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις
2)Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που δεν εντάσονται στις άμεσες συμβατικές δεσμεύσεις (ΟΣΕ και η απελευθέρωση πηγών ενέργειας).
3)Έμφαση σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που υπολειτουργούν, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, υπό το στενό έλεγχο του κράτους.
4)Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
5)Απεμπλοκή των πόρων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
6)Κλείσιμο ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.
7)Μέτρα στήριξης ρευστότητας (για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες) και 8)καταπολέμηση φοροδιαφυγής (μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου). Καταπολέμηση σπατάλης – Διοικητική μεταρρύθμιση με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, για την εξάλειψη της γραφεικρατίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για το συντονισμό των υπουργείων, με επικεφαλής που θα ορίσει ο Πρωθυπουργός και διυπουργική επιτροπή για το συντονισμό της διοικητικής μεταρρύθμισης).
9)Επίσπευση διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών απο και προς το Δημόσιο.

«Ζητούμε να αλλάξουν υφεσιακά μετρα προτείνοντας ισοδύναμα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως εάν το πρόγραμμα πέσει έξω, μέσω της ύφεσης να μην γίνει αυτό αφορμή για πρόσθετα μέτρα. Το έλλειμμα, όπως σημείωσε, μειώνεται κατά 1 δισ. για κάθε μονάδα που μειώνεται η ύφεση.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως αντικείμενο της επαναδιπραγμάτευσης είναι να καταπολεμηθεί η ύφεση μέσω της εξάλλειψης όσων την επιτείνουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία και την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, με την πάταξη της εγκληματικότητας και εξήγγειλε την επέκταση του επιδόματος ανεργιας (και σε αυτοαπασχολούμενους) με κοινοτικούς πόρους.

Στη προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων αναφέρεται ρητά η καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο Πρωθυπουργός, εκτός των άλλων, ανήγγειλε:

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τροποποίηση όσων ισχύουν για την βουλευτική ασυλία
Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων
Περιορισμό συμβούλων
Εξέταση όλων των «πόθεν έσχες» των υπουργών Οικονομικών από το 1974
Άμεση αναμόρφωση κανόνων του Τειρεσία
Καταπολέμηση της ακρίβειας (με πρωτοβουλίες για ηλεκτρονική αγορά και δημοπρατήρια)
Ανακούφιση δανειοληπτών
Αλλαγή νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας σε συνδιασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχιση με ότι ισχύει στην Ευρώπη
Καταπολέμηση παρεμπορίου
Ασφάλεια του πολίτη με αλλαγές στο νομικό και σωφρονιστικό πλαίσιο
Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς ανήγγειλε την ανακύρηξη ΑΟΖ πολύ σύντομα, την προώθηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών για ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου και την ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών και τέλος, την εύρεση νέων ερεισμάτων.

«Η προγραμματική σύγκλιση αποτελεί νέα σελίδα για την πολιτική της χώρας», επεσήμανε και προσέθεσε πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε απο τη κρίση και να μη χρειαστούμε ξανα μηχανισμό στήριξης. Αυτή την εντολή υπηρετεί η κυβέρνηση μας».

«Η προγραμματική σύγκλιση είναι η δύναμη μας και καλώ όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν. Μας ενώνει το μέλλον και η προκοπή αυτού του τόπου», είπε. «Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα», κατέληξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε ποιο το παρασκήνιο για την επιλογή Στουρνάρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.