Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές, αναστάτωση στους κληρικούς

Ποιες οι σκέψεις της κυβέρνησης για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές; Ποιες οι αλλαγές στο μισθολόγιο των κληρικών;

Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, αιώνιους φοιτητές και φαντάρους.

Η κυβέρνηση σκέφτεται οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία ενώ οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.

Στο θέμα των διδάκτρων για τους αιώνιους φοιτητές, η πρόταση είχε εξεταστεί και στο παρελθόν. Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου, ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» παλαιότερο στέλεχος του υπουργείου, οι νομικοί που ρωτήθηκαν τότε έλεγαν ότι δεν μπορούν να επιβληθούν δίδακτρα σε προπτυχιακούς φοιτητές λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης για δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δίδακτρα μπορούν να επιβάλλονται μόνο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (αν και αρκετά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, αρνούνται να θεσπίσουν) και σε προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται βάσει ειδικών διαδικασιών, όπως π.χ. οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ετσι, στον νόμο-πλαίσιο εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει: «Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό κάθε ιδρύματος».

Ετσι, λοιπόν, λένε κυβερνητικές πηγές, ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών, υπό τον κίνδυνο βέβαια δικαστικών προσφυγών.

Διαβάστε πώς κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος για δύο ώρες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.