Τράπεζες: ποιοι οι νέοι έλεγχοι στα δάνεια

Ποιοι είναι οι νέοι έλεγχοι στα δάνεια και στις διοικήσεις των τραπεζών; Που θα γίνει έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες;

Crash test θα αποτελέσει για τις διοικήσεις των τραπεζών το διάστημα ως την εκταμίευση της δεύτερης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, κατά τη διάρκειά του, θα περάσουν από νέο κόσκινο για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης.

Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) έδωσε εντολή στις ελεγκτικές εταιρείες που διενεργούν τα due diligence των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ETE, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος είναι ακόμη βαθύτερος και αφορά δάνεια που χορηγήθηκαν σε μέλη της διοίκησης, στους μετόχους και σε συνδεδεμένα μέλη, είτε για αγορά μετοχών είτε για εμπορικούς σκοπούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να ελεγχθούν δάνεια προς off shore εταιρείες που συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, από τις οποίες δανειοδοτήθηκαν, καθώς και δάνεια που χορηγήθηκαν σε στελέχη και στο προσωπικό για να συμμετάσχουν επίσης σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, τρέχει και πάλι έλεγχος στις χορηγήσεις τραπεζών, όπως η Proton, για δάνεια που χορήγησαν σε off shore εταιρείες για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις άλλων τραπεζών.

Διαβάστε ποια μεγάλη τράπεζα κάνει απολύσεις και μειώσεις μισθών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.