Γουδί: MAT εναντίον αστυνομικών, ποια τα αιτήματα

Γιατί τα ΜΑΤ τα έβαλαν με τους αστυνομικούς; Ποιες είναι οι πρώτες πληροφορίες για τη σύγκρουση με τους αστυνομικούς και ποια τα αιτήματά τους;

Ένταση επικρατεί στου Ζωγράφου, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ επιχειρούν να απομακρύνουν περίπου 30 μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, τα οποία από νωρίς έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της κεντρικής πύλης των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας.

Από εκεί επρόκειτο να αναχωρήσουν με λεωφορεία διμοιρίες των ΜΑΤ για την Θεσσαλονίκη.Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο ζητώντας παράλληλα να συναντηθούν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ.Νίκο Δένδια.

Όπως λένε, στόχος ήταν να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό και παράλληλα να στείλουν μήνυμα πως σκοπός των αστυνομικών θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όχι να βρίσκονται απέναντι σε άλλους εργαζόμενους.

Για σήμερα στις 17:30 έχει προγραμματιστεί πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο από τις Ομοσπονδίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Νωρίτερα στις 12 και στις 13.30 τα προεδρεία των Ομοσπονδιών θα έχουν συναντήσεις στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Χθες, απόγευμα της Τετάρτης, κρατώντας πανό που ανέγραφε «στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές» ολιγομελή ομάδα συνδικαλιστικών εκπροσώπων του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα αστυνομικών, συγκεντρώθηκε αιφνιδιαστικά στην οδό Ηρώδου Αττικού απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπροστά τους παρατάχθηκε μια διμοιρία αστυνομικών των ΜΑΤ, ενώ την κινητοποίηση κατέγραψαν και γερμανικά μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν την συνάντηση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ.Κ. Μπούρα στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν να οριστεί συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.Εν τω μεταξύ συνάντηση με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό έγινε προκειμένου να συζητήσουν για τα αιτήματά τους και κυρίως για την έντονη αντίδρασή τους στην σχεδιαζόμενη περικοπή στους μισθούς των αστυνομικών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που βρέθηκαν στη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος έδειξε κατανόηση για το θέμα που τους απασχολεί, ανέφερε ότι θα το θέσει στην επόμενη συνάντηση με τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη. και τους είπε πως θα γίνει προσπάθεια να θιγούν οικονομικά οι αστυνομικοί όσο γίνεται λιγότερο.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε εάν θα υπάρχει «έκπτωση στο τομέα της ασφάλειας» λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί απάντησαν πως εφόσον δεν καταβάλλονται οι υπερωρίες και άλλα χρήματα που δικαιούνται λογικό είναι να επηρεαστεί το αξιόμαχο του προσωπικού.

Νωρίτερα το πρωί οι αστυνομικοί και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας είχαν συναντήσεις με τις φυσικές ηγεσίες Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος, στους οποίους επέδωσαν επιστολές με τις θέσεις τους.

Παράλληλα, όπως έλεγαν, ευχάριστη έκπληξη τους προκάλεσε το γεγονός ότι άκουσαν τον Υπαρχηγό του Λιμενικού να δηλώνει παρών στην ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών που διοργανώνουν την Πέμπτη, στις 17:30 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εμφάνισής του και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο οποίος φέρεται να τους είπε «εάν δεν δοθούν τα χρήματα για τα πενθήμερα και τα νυχτερινά, τότε δεν θα δουλεύουμε».Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα εμφανιστεί κάποιος από την φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής ή ακόμα και από τα ΜΑΤ.

Το πρωί της Τετάρτης μπήκαν αιφνιδιαστικά στο μέγαρο της ΓΑΔΑ κοντά στο Γουδί μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.Στο πλαίσιο της κινητοποίησης επεδίωξαν και είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Του μετέφεραν τις επιπτώσεις που έχουν στο προσωπικό οι σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς τους. Νωρίτερα, απέναντι από τα ΜΑΤ ανάρτησαν στην είσοδο του κτιρίου δύο πανό με τα συνθήματα: «Οι δεσμεύσεις σας λησμονήθηκαν» και «Όχι επιστροφή στις μαύρες ημέρες».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών της Αττικής προαναγγέλλουν και νέες αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματίζουν συγκεντρώσεις έξω από γήπεδα την προσεχή αγωνιστική, θέλοντας να στείλουν, όπως λένε, και με αυτή την αφορμή το μήνυμα πως «η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά να φυλάει τα γήπεδα», ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουν την απειλή νέων περικοπών στους μισθούς τους.

Επίσης το Σάββατο το μεσημέρι -αντί την Παρασκευή το απόγευμα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο και πορεία αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και κάτι μας λέει ότι θα υπάρξει κ νέα σύγκρουση με τα ΜΑΤ.

Διαβάστε τι έγινε στην πορεία διαμαρτυρίας των ένστολων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.