Facebook: πώς φακελώνει τους χρήστες του

Πώς θα φακελώνει τους χρήστες του το Facebook; Ποιες ανησυχίες υπάρχουν για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών;

Οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει το Facebook αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιεί, δεν είναι κάτι νέο. Το διασημότερο site κοινωνικής δικτύωσης ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Πρακτικά, σχεδόν 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον πλανήτη μοιράζονται την ιστορία της ζωής τους με την εταιρεία του Mark Zuckerberg, το facebook. Αποκαλύπτουν σε ποιο σχολείο πήγαν, πού μένουν, πού δουλεύουν, ποιοι είναι οι φίλοι τους, ποια προϊόντα αγοράζουν, τι βλέπουν στην τηλεόραση.

Όμως, καθώς το Facebook βλέπει τη μετοχή του να κατρακυλά και την αγορά να πιέζει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά την επιβράδυνση στις νέες εγγραφές του, o Zuckerberg κάνει απελπισμένες κινήσεις.

Στην Αμερική και στην Ευρώπη, το Facebook έχει ήδη προσελκύσει όσους χρήστες μπορούσε να προσελκύσει. Οι αριθμοί των μηνιαίων και ημερήσιων χρηστών μειώνονται στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κόπωση, απέναντι στο φαινόμενο Facebook. Επομένως, η εταιρεία του Mark Zuckerberg καλείται τώρα να βγάλει χρήματα από τα μέλη της, και όχι να στοχεύει στην προσέλκυση νέων μελών. Πρέπει να βρει νέους τρόπους να βγάζει κέρδος από τη χρήση του site της. Και όπως φαίνεται, σκοπεύει να «ξεζουμίσει» τα προφίλ των χρηστών της, προκειμένου να αποκομίσει και το τελευταίο σεντ που μπορεί.

Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται το αμφιλεγόμενο σχέδιο που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα. Στο εξής, το Facebook θα συνεργάζεται με την εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Datalogix, ώστε να παρακολουθεί ποιοι από τους χρήστες του site της αγοράζουν τα προϊόντα που διαφημίζονται σε αυτό.

Και εδώ έρχεται η Datalogix. Η αμφιλεγόμενη εταιρεία έχει στα χέρια της προσωπικά στοιχεία περίπου 70 εκατ. αμερικανικών νοικοκυριών. Από τις πιστωτικές τους κάρτες και τις κάρτες πόντων που χρησιμοποιούν σε 1.000 διαφορετικά καταστήματα, μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τι αγοράζουν, σε ποια τιμή, από ποιο μαγαζί και πόσο συχνά. Τώρα, η εταιρεία σκοπεύει να συνδέσει αυτές τις πληροφορίες με τα προφίλ των καταναλωτών στο Facebook. Εάν κάποιος είδε τη διαφήμιση ενός προϊόντος στο Facebook και στη συνέχεια πήγε στο μαγαζί και το αγόρασε, η Datalogix θα το γνωρίζει.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι το Facebook μπορεί πλέον να «σερβίρει» σε κάθε χρήστη διαφημίσεις που τον αφορούν πραγματικά. Αυτό το ανεβάζει πολύ στα μάτια των διαφημιστών. Πρακτικά, εάν ένα μέλος της αγοράζει βρεφικό γάλα, στο εξής θα του δείχνει διαφημίσεις για πάνες.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι θετικά για την εταιρεία. Έως τώρα, το Facebook έχει συνεργαστεί με την Datalogix σε 45 διαφημιστικές καμπάνιες και στο 70% διαπιστώθηκε ότι για κάθε 1 δολάριο που ξόδεψε ο διαφημιζόμενος, κέρδισε άλλα 3 δολάρια σε πωλήσεις.

Όμως, το ζήτημα του απορρήτου είναι τεράστιο, σε μία εποχή που οι χρήστες του Facebook εμφανίζονται ολοένα και πιο υποψιασμένοι σε τέτοια θέματα. Ήδη, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει 9,5 εκατ. δολάρια στην U.S. Federal Trade Commission, στο πλαίσιο συμβιβασμού, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε τις υποσχέσεις της περί απορρήτου, με αποτέλεσμα να καταλήξει να εξαπατά τους χρήστες.

Η νέα συμφωνία της με την Datalogix δείχνει να παραβιάζει τους όρους αυτού του συμβιβασμού, εκθέτοντας το Facebook στον κίνδυνο ενός νέου προστίμου αλλά και ενός ακόμα μεγαλύτερου πλήγματος στο προφίλ της.

Διαβάστε ποιο παιχνίδι έπαιξαν 83 εκ. χρήστες στο Facebook.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.