Κλειδώνουν τα μέτρα – Ποια τα δύο αγκάθια

Ποια τα νέα μέτρα που θα ψηφίσουν οι υπουργοί; Τι μας επιφυλάσσει το τρίτο μνημόνιο της Τρόικα;

Στην τελική ευθεία βαίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες. Αύριο, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται, στη Βουλή στις 15:00, προκειμένου να οδηγηθούν στο οριστικό «κλείδωμα» των νέων μέτρων, μετά και από τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών που φαίνεται πως αποτελούσε και το βασικό εφαλτήριο των ενστάσεων με την Τρόικα για το τρίτο μνημόνιο, βρίσκεται και αυτό στον δρόμο για την οριστικοποίησή του.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, έδωσε διορία σε υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, προκειμένου να θεσμοθετηθούν όλα τα νέα μέτρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Τα δύο αγκάθια, καθώς φαίνεται από τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Σίμου Κεδίκογλου είναι η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης και ο χρόνος.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προειδοποίησε για τις συνέπειες της καθυστέρησης καταβολής της δόσης, λέγοντας: «Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει κόσμος».

Από την άλλη, ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της δόσης, δήλωσε πως «ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος. Ο πρωθυπουργός είπε και στις Βρυξέλλες ότι έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία, τη 16η Νοεμβρίου (οπότε) τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται. Συνεπώς, μέχρι τότε πρέπει να έχουμε λύσει τα άλλα ζητήματα. Το Eurogroup είναι στις 12 Νοεμβρίου και οι προθεσμίες πιέζουν».

«Κλείνουν» τα εργασιακά. «Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Ι. Βρούτσης μετά από την ευρεία σύσκεψη για τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά φαίνεται να διασφαλίζει τη «διάσωση» των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου. Η Τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, στο οποίο αναφέρεται η αντικατάσταση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από έναν ελάχιστο μισθό.

Στο θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας βασίζεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28/2/2012, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη μείωση των κατώτατων ορίων μισθών κατά 22%, και κατά 32% για νέους κάτω των 25 ετών, «μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στην ίδια πράξη, γίνεται ειδική αναφορά στα επιδόματα «ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας», που διατηρούνται και μετά τη λήξη ή την καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ καταργούνται όλα τα άλλα.

Σε θετικό δρόμο κινείται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ύψους των αποζημιώσεων. Το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να μη θιγούν από τις αλλαγές οι παλαιοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στα νέα μέτρα η μείωση των αποζημιώσεων θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα είναι ανάλογη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά όχι μικρότερη από τους 12 μισθούς, που δίνονται σήμερα, για 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Σε ότι αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση 6ημερης εργασίας σε ορισμένους κλάδους, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μπορεί να γίνει μέσω ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ η ελληνική πλευρά προκρίνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επικύρωσή τους με επιχειρησιακή συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα, εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν.

«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα τελευταία δημοσιονομικά και διαρθρωτικά νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο κ. Ο’ Κόνορ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ερωτηθείς αν προβλέπεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι, προς το παρόν, δεν προβλέπεται καμία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, εκτός από την τακτική στις 12 Νοεμβρίου. Δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι πιθανόν να συγκληθεί, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με φυσική παρουσία, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σημείωσε.

Πάντως, ο κ. Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι αυτή την εβδομάδα δεν πρόκειται να γίνει συνεδρίαση του Eurogroup. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Ο’ Κόνορ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα δεν αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μεριμνά ώστε τα νέα μέτρα να είναι σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και την εργασιακή νομοθεσία.

Καταλήγοντας, ο κ. Ο’ Κόνορ επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα αποβλέπουν στη βελτίωση του δυναμισμού της και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις της Αθήνας με την Τρόικα για τα εργασιακά θέματα συνεχίζονται.

Διαβάστε ποια τα νέα μέτρα φωτιά από τη Τρόικα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.