Ποιος ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Ποιος είναι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων; Πώς θα υπολογιστεί ο νέος φόρος; Διαβάστε για τη φορολογία.

Σε λογιστές και στο διαδίκτυο σχεδιάζει να στείλει το υπουργείο Οικονομικών τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων για να δηλώσουν, αν δεν το έχουν κάνει, τα χωράφια τους και να μπορέσει στη συνέχεια να τους φορολογήσει. Στο υπουργείο εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει από το 2013 τον ΦΑΠ και το χαράτσι που πληρώνεται και φέτος μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι δύο αυτοί φόροι αποδίδουν 3 δισ. ευρώ και τόσα θέλει να πάρει το ΥΠΟΙΚ το 2013 αλλά και κάθε χρονιά εφεξής από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θεωρητικά ήρθε ως έκτακτος φόρος για 4 χρόνια και όχι για να μείνει για πάντα.

Καταστρώνοντας τον νέο ενιαίο φόρο, η ομάδα που δουλεύει σχετικά στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ανάποδα. Πρώτα προσδιορίστηκαν τα έσοδα: 3 δισ ευρώ. Μετά οι βασικές αρχές: Θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο από σπίτια, γραφεία και καταστήματα, έως οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου.

Μετά άρχισαν τα προβλήματα και οι προβληματισμοί. Στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ. , Αν. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, καταγράφηκαν τρεις παράμετροι για προβληματισμό:

1. Θα υπάρχει ή όχι αφορολόγητο; Στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων έχει περιουσία έως 100.000 ευρώ. Αν σε αυτούς τους φορολογούμενους υπάρξει επιβάρυνση με συντελεστή 0,15%, τα έσοδα που μαζεύονται βγαίνουν στα 240 εκατ. ευρώ.

Στα υψηλότερα κλιμάκια περιουσιών αντικειμενικής αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 16% των ιδιοκτητών. Αν έμπαινε ένας συντελεστής 0,20%, θα οδηγούσε σε έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω έχει 1 στους 10 ιδιοκτήτες (10%). Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν πρέπει να υφίσταται αφορολόγητο για να υπάρχει δίκαιη κατανομή του νέου φόρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Μακρυπίδη επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει.

2. Πόσα είναι τα αγροτεμάχια; Πλήρη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων ανά τη χώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει και αν δεν υπάρξει είναι προφανές ότι δεν μπορείς να επιβάλεις φόρο σε κάτι του οποίου δεν γνωρίζεις την πλήρη έκταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προσφέρθηκε ιδιωτική εταιρεία να συνδράμει στη σύνταξη του περιουσιολογίου αγροτεμαχίων.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προκρίνει τη λύση αξιοποίησης ιδίων μέσων. Στην κατεύθυνση αυτήν πιθανότερο θεωρείται στις αρχές του 2013 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να κληθούννα συμπληρώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει ή αν έχουν μεταβολές, ένα ακόμα Ε9.

Η διαδικασία θα απαιτήσει κάποιους μήνες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει το περιθώριο να περιμένει ακόμα και για είσπραξη του φόρου το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ούτως ή άλλως, έως τον Απρίλιο του 2013 θα εισπράττει το χαράτσι του 2012.

3. Εξαιρέσεις. Ανοιχτό είναι και το ζήτημα των εξαιρέσεων για αγρότες, όπου καταγράφονται επίσης διαφορετικές απόψεις, ενώ μένει να προσδιοριστεί αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις π.χ. για ανέργους ή για ΑμΕΑ.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων δεν εντάσσονται στα prior actions, το υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τα σχέδια για τον νέο ενιαίο φόρο. Νέα σύσκεψη αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε ποιο νέο φόρο ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ακίνητα, αντί του ενιαίου τέλους ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.