Ποιος ο φτωχότερος αρχηγός κράτους του πλανήτη

Ποιος ο Πέπε Μουχίκα όπου έχει χαρακτηριστεί ως ο φτωχότερος αρχηγός κράτους στον πλανήτη; Ποια χώρα κυβερνά;

Πέπε Μουχίκα. Όπως τον αποκάλεσαν πρόσφατα, ο «φτωχότερος» αρχηγός κράτους του πλανήτη. Κυβερνά μια χώρα με ελάχιστη διαφθορά, δουλεύει στο κτήμα της συζύγου του, οργώνει τα χωράφια με το τρακτέρ. Υπήρξε αντάρτης και πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή από την εποχή της δικτατορίας. Όμως, έγινε βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και τελικά πρόεδρος.

Ο Πέπε Μουχίκα είναι ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010. Όμως, είναι εξαιρετικά απλός σε όλα του. Αποφεύγει το κουστούμι και τη γραβάτα και απεχθάνεται το προεδρικό πρωτόκολλο που θεωρεί κατάλοιπο φεουδαρχικών εποχών. Η απλότητά του γίνεται εύκολα διακριτή από τα λόγια του “Κάποιος παλιός συνάδελφος μου είχε πει ότι η προεδρία πρέπει να περικυκλώνεται από κάποιας μορφής μυστήριο. Μα ποιο μυστήριο; Αφού όλοι είμαστε το ίδιο! Είναι μια λειτουργία με μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι ούτε θεός ούτε μοναρχία.» Ο Μουχίκα με τη γυναίκα του -επίσης αντάρτισσα στα νιάτα της και σήμερα γερουσιαστής- ξοδεύουν πολύ από το χρόνο τους στο αγρόκτημά τους, δουλεύοντας με το τρακτέρ. Αυτό όταν δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις. Όμως και στις διάφορες εκδηλώσεις όπου παρίστανται, ο πρόεδρος αποφεύγει τα πολυτελή αυτοκίνητα, έχει στην κατοχή του έναν VW σκαραβαίο και δίνει το μεγαλύτερο τμήμα του μισθού του σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όταν ένας δημοσιογράφος παρατήρησε πρόσφατα ότι ζει σχεδόν σε κατάσταση φτώχειας, ο Μοχίκα του είχε πει: «Φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, αλλά αυτός που θέλει όλο και περισσότερα. Γιατί περνά τη μέρα του ζητώντας περισσότερα: υλικά αγαθά, δόσεις για να τα ξοφλήσω, άντε και περισσότερες ώρες δουλειάς για να τα καταφέρω, άντε και κάτι παραπάνω… όχι, τότε αυτό δεν είναι ζωή».

Ο Μουχίκα στους Τουπαμάρος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Μουχίκα έγινε μέλος της ένοπλης οργάνωσης ανταρτών Tupamaros. Το όνομα της οργάνωσης προέρχεται από τον Περουβιανό Τούπακ Αμάρου (1742-1781), ο οποίος το 1780 ηγήθηκε κινήματος κατά των Ισπανών κατακτητών. Οι Tupamaros έκαναν ένοπλες ληστείες τραπεζών αλλά και απαγωγές επιχειρηματιών και δολοφονίες. Μεταξύ άλλων, είχαν απαγάγει τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ουρουγουάη και τον Νταν Μιτριόνε, πράκτορα του FBI και αργότερα «σύμβουλο» του δικτατορικού καθεστώτος του 1973. Με το πραξικόπημα του 1973, ο Μουχίκα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Στη διάρκεια της φυλάκισής του πέρασε αρκετό χρόνο στην απομόνωση: κλεισμένος στον πάτο ενός πηγαδιού.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας –το 1985- οι Tupamaros έγιναν πολιτικό κόμμα με την επωνυμία Movimiento de Participacion Popular (Κίνημα Λαϊκής Συμμετοχής). Σήμερα αποτελούν μέρος της κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας.

Διαβάστε ποιος δίνει 65 εκ. δολλάρια σε όποιον κοιμηθεί με την κόρη του.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.