Αλλάζουν τα πάντα στην φορολογία ακινήτων

Πώς αλλάζει άρδην το τοπίο στη φορολογία των ακινήτων από το νέο έτος καθώς τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο που θα ολοκληρωθεί;

Από την Πρωτοχρονιά έρχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων όπως και σε φορολογικούς συντελεστές και αφορολόγητα κάθε είδους φόρου μεταβίβασης και, σε δεύτερη φάση, έως τον Μάρτιο, καθιερώνεται νέο σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» με τις εμπορικές τιμές.

Το τελευταίο θα είναι και η καταλυτική αλλαγή για τη φορολόγηση των ακινήτων, αφού οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Με την ευθυγράμμιση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, θα επιχειρηθεί να εξαλειφθούν και η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος με «όχημα» τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με το νέο σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών τιμών, το οποίο ετοιμάζεται υπό τις υποδείξεις της τρόικας και, συγκεκριμένα, της τεχνικής ομάδας βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: * Διατηρείται ουσιαστικά ένας μηχανισμός διοικητικού καθορισμού των τιμών, δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός καθορισμός των τιμών, προκειμένου να μην επιστρέψουμε στο σύστημα της «εκτίμησης» των εμπορικών από εργαζομένους στις Εφορίες, που στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε φαινόμενα συναλλαγής και εκβιασμών μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων.

* Επιχειρείται η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται λόγω της διαφοράς μεταξύ των δύο τιμών

Μια πολύ διαδεδομένη μορφή ξεπλύματος χρήματος ήταν η αγορά ακινήτων στην αντικειμενική τιμή και η πώλησή τους στη συνέχεια στην κατά πολύ υψηλότερη εμπορική. Το «κέρδος» που αποκομιζόταν ήταν και το χρήμα από φοροδιαφυγή που ξεπλενόταν. Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών συντηρούσε και τη φοροδιαφυγή σε όλο το κύκλωμα της οικοδομής. Επίσης, και οι οικοδομικές επιχειρήσεις πωλούσαν ακίνητα τυπικά στις αντικειμενικές τιμές, ενώ εισέπρατταν το τίμημα στις κατά πολύ υψηλότερες εμπορικές τιμές.

Η πλήρης ευθύνη και αρμοδιότητα για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών περνά στη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου, δηλαδή σε υπηρεσιακό επίπεδο, αφαιρώντας τη δυνατότητα από τον εκάστοτε υπουργό να επηρεάζει τις τιμές σε συνάρτηση με τον πολιτικό ή εκλογικό κύκλο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι δεν θα πάμε σε γενικευμένη αύξηση των τιμών, αλλά σε αυξομειώσεις, και οι τιμές ζώνης θα επεκταθούν παντού, δηλαδή και στις περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύουν.

Με το νέο σύστημα, οι αντικειμενικές τιμές θα βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση, προκειμένου να ακολουθούν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Οι αντικειμενικές τιμές θα ανανεώνονται συνεχώς με απλή υπηρεσιακή απόφαση της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, χωρίς να απαιτείται η ουσιαστική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας.

Για τον καθορισμό των τιμών των ακινήτων θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες και βάσεις δεδομένων που υπάρχουν, αλλά και που πρόκειται να δημιουργηθούν. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθούν:

– Τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων που προσημειώνονται από τις εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων.

– Οι εισηγήσεις που θα υποβάλλονται κατά καιρούς από τις κατά τόπους επιτροπές του υπ. Οικονομικών για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών.

– Οι τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

– Ανεξάρτητες μελέτες εκτίμησης των τιμών κατά περιοχές, τις οποίες θα παραγγέλνει η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου σε ιδιωτικούς φορείς και γραφεία εκτιμητών.

Εκτός από το νέο σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών , επέρχονται με τη μεταρρύθμιση και άλλες σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Από την 1η Ιανουαρίου έρχονται παρεμβάσεις για τη μείωση των αφορολόγητων ορίων σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, επιβολή φόρου υπεραξίας στους πωλητές ακινήτων και μείωση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης για τους αγοραστές.

Επίσης, ριζικές αλλαγές έρχονται το 2013 και στη φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα, το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και ο ΦΑΠ συγχωνεύονται σε έναν νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση ειδική κλίμακα.

Η κλίμακα του νέου φόρου αναμένεται να έχει τουλάχιστον οκτώ κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,2% και θα φτάνουν έως και το 2%. Επίσης, με τον νέο φόρο θα φορολογούνται και τα αγροτεμάχια.

Τέλος, μειώνονται δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές του φόρου μεταβίβασης που θα πληρώνουν οι αγοραστές και επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στους πωλητές ακινήτων.

Διαβάστε ποιοι είναι οι νέοι φόροι και το σχέδιο φορολόγηση των ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.